Мрежа

Техеран обвини САЩ в намеса във вътрешните му дела

0 0

Техеран обвини САЩ в намеса във вътрешните му работи, след като Вашингтон изрази подкрепа за иранския народ във връзка с протестите срещу повишаването на цената на бензина, прераснали в насилие, предаде Франс прес.

„Както казах преди почти година и половина на народа на Иран – САЩ са с вас“, написа вчера в Туитър американският държавен секретар Майк Помпейо.

Според комюнике на иранското външно министерство тези думи са „израз на подкрепата на американския държавен секретар за групата метежници“. Министерството осъжда тези изказвания, които са „намеса във вътрешните работи“, се казва още в изявлението. „Иранският народ знае много добре, че такива лицемерни думи не са проява на честна симпатия“, се посочва в изявлението.

Най-малко двама души бяха убити (единият е полицай) в протестите от петък вечер в Иран заради покачването на цената на бензина. Според плана на правителството цената на бензина трябва да се увеличи с 50 процента и да стане от 10 000 риала на 15 000 риала (11 евроцента) за първите 60 литра бензин месечно. Над този лимит цената на бензина се утроява и става 30 000 риала.

Властите казват, че сумите, получени от увеличението, ще отидат за най-бедните иранци, които са 60 милиона от 83-милионното население.Вчера Белият дом осъди употребата на „смъртоносна сила“ срещу демонстрантите в Иран от страна на властите.

От началото на демонстрациите няколко десетки бяха арестувани, според информации в ирански медии, предаде Франс прес.

Днес иранската агенция ИСНА съобщи, че властите още от тази вечер ще започнат да изплащат компенсации на най-засегнатите от покачването на цените на бензина, предаде ТАСС. Такива субсидии ще получат 19 милиона семейства, като сумата ще зависи от броя на членовете на семейството.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 14 + = 24