Мрежа

Страшна спекула с цената на сиренето! Вижте с колко скача от производителя до потребителя

0 215

Страшна спекула с цената на сиренето! Вижте с колко скача от производителя до потребителя

Ще ви настръхнат косите

Българското общество се оказа жертва на поредната спекула. Този път тя засяга цената на сиренето.

 

Димитър Зоров, който е директор на АМБ заяви в ефира на Нова нюз, че сиренето се оскъпява с между 40 и 75% от производителя до магазина.

Реалната цена за килограм от този продукт към днешна дата е 12 лева.

 

Зоров обаче е категоричен, че дори ДДС-то да бъде понижено на 9%, това няма да се отрази на стоките от малката кошница. На практика това означава, че за огромно съжаление на потребителите цената на сиренето няма да спадне. По този начин обаче може да бъде избегнато поредно увеличение през юли.

 

Според Зоров ситуацията е напът да стане безнадеждна. Той отбелязва, че млечните предприятия в страната са пред колапс. Много от фермите заварят, а селектирани животни отиват в кланиците. Българският животновъд е неравностоен спрямо останалите страни, тъй като там субсидиите и ДДС-то, са много по-различни.

 

Въпреки, че към днешна дата цената на газа е скочила четирикратно, а на азотните торове – шесткратно, няма реални компенсаторни механизми, изплака Зоров.

Поради тази причина голяма част от предприятията вече работят на загуба. Продуктът не може да се продава на реална стойност заради сериозно пониженото потребление, но това решение се взима от всеки собственик поотделно.

 

В заключение Зоров посочи, че управниците трябва да се вслушат в гласа на производителите, които реално им изкарват заплатите.

Източник: lupa.bg

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 85 − 78 =