Златен медал от игрите в Париж носи 250 000 лева премия и три заплати до живот

Пената и четата му без пари от САЩ `94

https://mreja.bg/sport/zlaten-medal-ot-igrite-v-parizh-nosi-250-000-leva-premiya-i-tri-zaplati-do-zhivot-6/139795 Mreja.bg
Златен медал от игрите в Париж носи 250 000 лева премия и три заплати до живот

Пената и четата му без пари от САЩ `94


Българските спортисти винаги са били привилегировани, но е факт, че олимпийците намазват най-много. Който успее да спечели златен медал, си осигурява спокойствието за цял живот или поне така гласи Законът за физическото възпитание и спорта. В случай, че някой от участниците на Игрите в Париж 2024 успее да се качи на стълбицата на победителите, може да не работи нищо до края на живота си и пак ще разполага със средства, поне колкото да върже двата края.

 

Учени и специалисти във всякакви други области бъхтят до пенсия, но не и олимпийските ни медалисти, за които държавата се е погрижила да взимат пари до живот. Какво например се случва, ако някой наш състезател спечели злато в Париж 2024?

По закон шампионът получава 250 000 лева само за успеха. Двеста хилядарки се полагат за второ място, а 150 000 – за трето. Еднократни премии между 40 000 и 10 000 лева са предвидени и за класираните от четвърто до осмо място.

 

Медалистите от първите три места обаче получават допълнителна екстра – доживотна пенсия, която започват да прибират от момента, в който прекратят състезателната си кариера. За златен медал се полагат три минимални работни заплати. Това към момента се равнява на 2 799 лева, които влизат в банковата сметка на спортиста всеки месец. Както и повече, ако размерът на минималната се вдигне. За сребърен медал сега дават 2 520 лева (90%), а за бронз – 2 240 лева (80%).

 

В историята си България има 55 носители на златни медали от олимпийски игри, 90 на сребърни и 85 на бронзови, като една част от тези спортисти вече са покойници. Бумът в печеленето на отличия почва в Мюнхен `72 (21 медала), за да скочи до рекорда в Москва `80 (41) и Сеул `88 (35). На последните игри в Токио имахме три златни на Ивет Горанова в каратето, на Стойка Кръстева в бокса и на ансамбъла по художествена гимнастика, един сребърен на Антоанета Костадинова в стрелбата и два бронзови на Тайбе Юсеин и Евелина Николова в женската борба. Гимнастичките например веднага прекратиха състезателната си кариера и вече си взимат пенсиите.

 

Същият е случаят и със Стойка Кръстева. Отделно грациите и боксьорката получиха по един апартамент като награда от Столичната община. За треньорите на медалистите също има предвидени подобни бонуси, макар и в по-малки размери. Те получават по една минимална работна заплата всеки месец.

 

Този закон обаче важи само за олимпийските медалисти, но не и за класиране на световни първенства. Законодателят е преценил, че на държавната хранилка ще се наредят много бивши спортисти и е ограничил доживотните пенсии само за отличниците от олимпиадите.

 

ПЕНАТА И ЧЕТАТА МУ БЕЗ ПАРИ ОТ САЩ `94

Въпреки че направиха фурор в САЩ 94 и получиха медали, Димитър Пенев и футболистите му не получават в момента никакво допълнително осигуряване от държавата. Преди години Стратега повдигна въпроса на най-високо ниво, но не го огря.

 

Други от футболните легенди обаче получават доживотни пенсии. Става въпрос за бившите национали на България, участвали на Олимпиадата в Мексико през 1968 г. Там нашите стигат до финала срещу Унгария, където губят с 1:4 при скандално съдийство и три червени картона.

 

Сред тях например са Паро Никодимов и Стоян Йорданов от ЦСКА, левскарят Кирил Ивков, Георги Цветков – Цупето от „Спартак" (Сф) и др. Навремето Пената мърмореше точно срещу това, че второто място на олимпийски турнир по футбол, не може да се сравнява с полуфинал на световно първенство. Само че аргументите му не минаха пред парламента и така благините останаха само за сребърните медалисти от Мексико `68.

Източник: Уикенд

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.