Мрежа

София в топ 20 по поскъпване на имоти

536

София е в световния топ 20 на градовете по поскъпване на имотите за второто тримесечие на годината, класирайки се на 19-о място сред всичките 150 града, включени в класацията. Сред европейските градове е на девето място, показват данните на консултантската компания Knight Frank.

В българската столица цените на жилищата са нараснали с 9,6% на годишна база при средно 3,5% на всички градове от индекса на Knight Frank. Средното годишно поскъпване на имотите в България за същия период според данните на Евростат е 5%, но то включва и останалите пет големи града в България. Тенденцията е към намаляване на ръста, както е и в класацията на Knight Frank.

Пикът беше в края на 2016 г., когато средното нарастване на цените на жилищата на годишна база на градовете, включени в класацията на компанията, беше стигнало 6,7%. Сега от Knight Frank отбелязват, че растящата икономическа несигурност, политическите кризи и безпокойството за достъпността на жилищата понижават нагласите на основните жилищни пазари и това е довело до снижаване на средния ръст до 3,5%.

На върха на класацията е китайският град Сиан с 25,1% поскъпване, следван от Будапеща с 24,2% и др.

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.