Мрежа

София става европейска столица на неврохирургията през 2022 г.

0 643

София ще бъде европейска столица на неврохирургията през 2022 г. Тук ще се съберат водещи специалисти по неврохирургия от Европа и света. Това е голямо признание за България. Това заяви проф. д-р Николай Габровски, заместник-директор на “Пирогов” и началник на клиниката по неврохирургия, председател на Българското дружество по неврохирургия и  заместник-председател на Българския лекарски съюз.

София беше избрана за домакин на конгреса на EANS през 2022 година. Престижното председателство печелим за първи път в историята на неврохирургията ни. Конкурентите, които успя да „надвие” българската неврохирургия са повече от сериозни. След тайно гласуване София успя получи доверието на общото събрание.

„Бих искал да благодаря на всички, които работиха, за да може днес да съобщим новината на годината в сферата на неврохирургията. Този успех е израз на доверие към българската неврохирургия. А, това, колеги и приятели, сме всички ние.”, обърна се към делегатите на конгреса проф. д-р Николай Габровски, към участниците в националанта конференция по неврохирургия, която се провежда в момента.

Като зам.-председател на БЛС проф. Габровски коментира и утрешният национален протест на професионалистите по здравни грижи.

“БЛС имаше готовност за протест, но ние поставихме искания и голяма част от тях бяха приети. Няма как да протестираш, когато имаш уверения, че исканията ти ще бъдат изпълнени през следващата година. Увеличението на клиничните пътеки с от 7 до 15% ще позволи на всички, които се грижат за здравето на българина да получат по-високо заплащане. Аз честно казано не виждам смисъл от протест”, смята проф. Габровски.

Според него проблемът е с болниците в малките населени места. “Има лечебни заведения, които не могат да осигурят приходи, защото няма хора. Държавата обаче не може да ги финансира, защото те са търговски дружества. Трябва да се намери решение на този проблем”, добави проф. Габровски.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 29 = 36