Защо са важни стимулите за дефицитни кадри

https://mreja.bg/skandali/zashto-sa-vazhni-stimulite-za-deficitni-kadri/62475 Mreja.bg
Защо са важни стимулите за дефицитни кадри


Винаги е било така - там, където има някакъв дефицит, трябва да се появят стимули, за да се преодолее той. Затова е съвсем логична идеята на просветния министър за онези професионални направления, в които има остър недостиг на кадри, да се даде едно силно рамо. В случая - за някои важни специалности, от които икономиката има нужда и днес, а ще ѝ трябват и след 10 и 20 години, да може да се учи напълно безплатно.

Така, от една страна, ще се помогне на онези студенти, които наистина искат да учат, но семействата им нямат достатъчно финансови възможности, за да ги издържат. От друга страна, когато се запишат в специалност, за която има глад на пазара на труда, те ще имат достатъчно сигурност, ще се реализират, и то при добри възнаграждения за работата си.

От трета страна, така държавата ще гарантира на бизнеса, че ще осигури важни за икономиката кадри, които са и добре подготвени особено в области като химия, физика, енергетика. И последно, но не по важност - за да има достатъчно кандидати за тези тежки специалности, подготовката им трябва да започне от гимназията. Иначе на голо поле без базисни познания няма как да се подготвят инженери и енергетици.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.