Захариева: НАТО е успешен съюз, имаме нужда от анализ за бъдещето

https://mreja.bg/skandali/zaharieva-nato-e-uspeshen-sayuz-imame-nuzhda-ot-analiz-za-badeshteto/62250 Mreja.bg
Захариева: НАТО е успешен съюз, имаме нужда от анализ за бъдещето


НАТО е успешен съюз, имаме нужда от анализ за бъдещето, коментира пред журналисти вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която е в делегацията, водена от държавния глава Румен Радев за срещата на върха на алианса в Лондон, предава БТА.

Захариева определи предстоящата среща като много важна, защото не само отбелязва 70 години НАТО, но и след изказването на френския президент Еманюел Макрон, по думите й, е очевидно, че има леко напрежение в съюза. Много се надявам тази среща и декларацията, която е подготвена и се надявам да бъде одобрена от лидерите, да бъдат стъпка в изглаждането на недоразуменията, посочи Захариева.

Ще се обсъжда и нещо друго важно - предложението на Германия, имаше такова и от Франция, за създаване на работна група, съвет, под ръководството на генералния секретар, за стратегически политически преглед. Такъв е правен преди повече от 10 години и, като всеки съюз, е време да бъде направен такъв преглед, каза Екатерина Захариева. Нейните очаквания са за силна позиция за единството в НАТО. Дали съюзът е успешен, според Захариева, фактите говорят сами - повече от 70 години от създаването му на територия на държава съюзник не е имало военно действие, нападение. Съюзът е успешен. Дали имаме нужда от анализ за бъдещето - да, имаме, коментира Захариева, която изрази надежда съюзниците да излязат единни след форума.

Не е неочаквано, че ще бъде направен преглед на изпълнението на ангажиментите на държавите от НАТО за отделяне на 2 процента от БВП за отбрана, каза още външният министър. България тази година постигна 3,1 процента от БВП за модернизиране на армията, отбеляза Захариева, която посочи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще даде обяд само за държавите, постигнали тези 2 процента. 70 години, 15 години на България като съюзник в НАТО, надявам се, въпреки различията, да търсим повече нещата, които ни обединяват, обобщи Екатерина Захариева.

На въпрос за съвместна охрана с Гърция на въздушното пространство на Република Северна Македония, Захариева каза, че България отдавна предлага това. Министерството на отбраната, съгласувано с МВнР, е изпратило проект на договор на гръцката страна за осъществяване на тази съвместна операция. Очакваме техните коментари. Смятам, че това е добър знак към целия регион - точно България и Гърция да охраняват въздушното пространство на Република Северна Македония, коментира българският външен министър.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.