Задържаният заради подкуп директор на училище в Ихтиман остава в ареста

https://mreja.bg/skandali/zadarzhaniyat-zaradi-podkup-direktor-na-uchilishte-v-ihtiman-ostava-v-aresta/63080 Mreja.bg
Задържаният заради подкуп директор на училище в Ихтиман остава в ареста


Задържаният заради подкуп директор на училище в Ихтиман остава в ареста, реши Софийският окръжен съд, съобщи bTV. Според обвинението Димитър Бонев е взел 5 хиляди лева от арендатор на земя, собственост на гимназията, за да запази изгоден договора за наема.

Земите на гимназията "Васил Левски" са наети от фирми, близки до бизнесмена Валентин Галчев. Според обвинението училищният директор Бонев е взел подкуп от бизнесмена. Целта била да го остави да стопанисва земята при изгодни условия.

До акцията се стига по жалба на арендатора за изнудване. На път за ареста директорът отрича обвинението.

"Лицето Галчев, което ме обвинява, постоянно ме изнудваше да му подпиша анекс. Анекс, с който да му продължа договора, защото неправомерният договор, първо, е направен без търг или конкурс. Цената е абсолютно ниска. Не отговаря изобщо на цените в днешно време за сключване на такива договори и той прави постановка в тази връзка, защото аз категорично отказах да подпиша такъв анекс, да злоупотребя със служебното си положение", казва арестуваният Бонев.

От Окръжна прокуратура - София обаче твърдят, че Бонев е взел пари от арендатора през посредник и е задържан с тях.

"В неговия автомобил на 27 декември - 5000 лв., всяка банкнота със сериен номер са белязани, след което абсолютно същите банкноти, същите серийни номера, са намерени в неговия автомобил", съобщава Нина Панчева, прокурор от ОП - София.

Димитър Бонев е задържан в стопански двор заедно с посредника по даването на парите Страхил Алексов, земеделец от Ихтиман. И двамата са обвиняеми.

На адреса на Алексов е било открито становище от министерство на образованието, което според прокуратурата било издействано от директора в полза на арендатора.

Училищният шеф и бивш кмет на Ихтиман изтъква, че нищо не е подписвал и апелира към бъдещи директори да не подновяват договора за аренда.

Галчев не бе открит за коментар. Защитата ще обжалва арестите.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.