Подходяща за коледните пости
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Във времето на постите тя е за предпочитане, защото ни засища за по-дълго време. Съотношението на отделните основни компоненти можете да си определите вие в зависимост от вашите предпочитания”, пише ни Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
250 г микс от булгур, просо и червена леща
1 с.л. нарязани сушени домати
1 глава кромид лук
1 прясна чушка
1 морков
сол на вкус
4-5 с.л. олио
2 л вода
по 1 щипка червен пипер, млян черен пипер, куркума, чубрица, сух джоджен
шепа нарязан свеж магданоз
1 с.л. брашно, ако е необходимо
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Вземаме тенджера и в загрятата мазнина запържваме нарязаните на дребно лук, чушка и морков. Посоляваме ги, отстраняваме ги от котлона и към тях добавяме червения пипер и куркумата. Разбъркваме добре.
Връщаме тенджерата на котлона, наливаме посоченото количество вода и след като тя кипне, изсипваме зърнения микс. Добавяме доматите и още сол. Варим яхнията до пълното омекване на продуктите и до желаната гъстота.
Овкусяваме я малко преди да я отстраним от котлона с черния пипер, чубрицата и джоджена. При необходимост я сгъстяваме с 1 с. л. брашно, разтворено в малко вода.
Сервираме я, като я поръсваме с нарязан магданоз или пък го слагаме предварително в цялата яхния.
Източник: https:www.24chasa.bg