Втори съд: 5 години затвор за момче, удавило братовчед си в Дунав в Свищов

https://mreja.bg/skandali/vtori-sad-5-godini-zatvor-za-momche-udavilo-bratovched-si-v-dunav-v-svishtov/62297 Mreja.bg
Втори съд: 5 години затвор за момче, удавило братовчед си в Дунав в Свищов


Апелативният съд във Велико Търново потвърди 5 години затвор за 17-годишния Владислав, който през август м.г. удави в Дунав братовчед си Антим. Съдът измени частично присъдата само по отношение на режима на изтърпяване на наказанието - от строг в общ, тъй като убиецът е непълнолетен, съобщиха от съдебната палата.

Окръжният съд във Велико Търново призна подсъдимия за виновен в това, че на 21 август 2018 г. в река Дунав край Свищов, действайки като непълнолетен, но с възможност да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, умишлено умъртвил 16-годишния си братовчед. Осъди го на 5 години лишаване от свобода и да заплати по 100 000 лева кръвнина на всеки от двамата родители на пострадалия.

На основание въззивна жалба от защитника на подсъдимия, в Апелативен съд – Велико Търново бе образувано дело.

След извършена въззивна проверка съставът на апелативният съд намира, че присъдата е правилна и обоснована и не са налице основания за намаляване на размера на наказанието. "Подсъдимият следва да бъде изолиран от обществото, което ще доведе до реализиране както на личната превенция, така и за постигане целите на генералната превенция -наказанието да подейства предупредително и възпиращо към членовете на обществото", пише в мотивите.

Решението подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.