Втората група за българската база в Антарктида, чака самолет от седмица

https://mreja.bg/skandali/vtorata-grupa-za-balgarskata-baza-v-antarktida-chaka-samolet-ot-sedmica/62778 Mreja.bg
Втората група за българската база в Антарктида, чака самолет от седмица


Втората група от 13 души - предимно учени, отправили се към Българската антарктическа база "Св. Климент Охридски", се намират в Пунта Аренас - най-южния град на Чили, и вече цяла седмица очакват самолет за Антарктида. Това посочва в съобщение до медиите председателят на Българския антарктически институт и ръководител на експедицията проф. Христо Пимпирев.

По предварителен план полетът е трябвало да се осъществи на 14 декември с бразилски военен самолет Херкулес С-130. Съмнение за проблем в двигателя е осуетило излитането на машината. Очаква се да пристигне самолет от Бразилия, който на 20 декември би трябвало да превози до Южношетландските острови групата, в която освен българите има и учени от Колумбия, Монголия, Беларус и Русия. Там ги чака малко 20-метрово чилийско корабче, което трябва да ги превози до о. Ливингстън, предава БТА.

Българските антарктици, които от месец са на базата, са имали преди дни посещение от френска експедиция, посветена на 200-та годишнината от откриването на Антарктида, съобщава още проф. Пимпирев. Ръководител е известната френска пътешественичка и изследователка Лоранс дьо ла Фериер, която е изкачвала Еверест, прекосявала е Антарктида със ски и е била командир на френската база "Дюмон д'Юрвил" през зимата. Маршрутът на френската експедиция следва стъпките на първопроходците от преди два века. По пътя си те ще посетят няколко научни бази, като българската е една от първите. Френският екип е разгледал полярната ни база и е посетил православния параклис "Св. Иван Рилски".

Катамаранът, с който плава френският екип, е оборудван с апаратура за мониторинг на морската вода и изучава замърсяването на водите на Южният океан с пластмасови микро частици. Основната цел на проекта е образователна. С ежеседмични директни включвания по френски телевизионен канал, заснемане на видео и снимков материал, взимане на интервюта с членове на националните експедиции, екипът ще представи на ученици от френските училища историята на откриването на Ледения континент, както и съвременните тенденции в изучаването му.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.