Ветеринари лекуват и връщат в природата изчезващи животни

https://mreja.bg/skandali/veterinari-lekuvat-i-vrashtat-v-prirodata-izchezvashti-zhivotni/62631 Mreja.bg
Ветеринари лекуват и връщат в природата изчезващи животни


От 2003 г. “КонтурГлобал Марица Изток 3” помага на Спасителния център за диви животни в Стара Загора

Снимачните екипи на Animal Planet или NetGeo могат да се почувстват на място в спасителния център в Стара Загора.

През него на година минават над 1500 пациента, най-вече птици и малки бозайници. Всеки е със своя история. Специалистите в центъра успяват да върнат в природата излекувани между 40 и 60% от пернатите, други пренасочват в зоопаркове и в центрове у нас и в Европа.

Спасителният център за диви животни е създаден през 1999 г. от ентусиасти от “Зелени Балкани” и до днес се финансира най-вече с проекти, всяка година кандидатства по ПУДОС - Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда, на екоминистерството. И разчитат на дарения.

“КонтурГлобал Марица Изток 3” е припознала тяхната кауза за защита на дивата природа в България още през 2003 г. и оттогава реализира заедно с екипа на центъра различни проекти в помощ на дейността му. Компанията изгражда информационния център на организацията, който всяка година се посещава от над 3000 деца и възрастни. Последният общ проект е осъществен през 2019 г., когато “КонтурГлобал Марица Изток 3” реновира 6 помещения, които служат за домове на застрашени или ранени птици. Всяка една от 6-те клетки притежава открита и закрита част. Изградени са специални хранилки, конструирани така, че птиците да не свикват прекалено много с човешкото присъствие и да могат лесно да се върнат към живота в природата.

В клетките има

водоснабдяване и

канализация,

за да се улеснят почистването и поддържането им. Те са оборудвани с видеонаблюдение, което да позволи птиците да не бъдат смущавани, докато реанимират, размножават се или се грижат за малките си.

“Зелената кауза” е и една от любимите на служителите на компанията – всеки месец дейността на центъра се подпомага от техните дарения по ведомост. Центърът е и предпочитано място от доброволците от “КонтурГлобал Марица Изток 3”. “Помагат ни с неща от първа необходимост”, казва ветеринарният лекар Христина Клисурова.

В центъра има зона за птици, чийто живот ще мине там, защото са с увреждания и не могат да оцелеят на свобода.

Един от най-старите обитатели е пеликанът Груйо, донесен прострелян от Бургас през 1996 г., още преди официалното откриване на центъра. Правят си компания с друг пеликан - Филип, чието дясно крило виси след сблъсък в електропреносна мрежа. До неотдавна си имали и женска компания на пеликанка, но мъжкарите воювали за нея и ветеринарите се принудили да я изпратят в зоопарк.

От 5 г. в центъра обучават мишелов, който вече е свикнал с хората. Гарванът гробар пък е конфискуван от притежателя си, който го откраднал от гнездо като малък за домашен любимец. Имитира гласове - казва “ало”, тъй като това най-често е чувал от посетителите в центъра, успешно възпроизвежда дори кашлицата на любимия си доктор.

Виждаме 10-ина щъркели, сред тях и черен, пострадал при полет.

Улулицата Лули е млада, от излюпването си е сляпа, вероятно заради химически агенти в храната. Няма да оцелее в природата.

Кукумявката Блага

е като малка

плюшена играчка,

красива е, но е пострадало едното ѝ крило. С нея лекарите ходят в училищата, за да приобщят децата към опазването на птиците. Имат и друга мисия – ако се създаде двойка птици с увреждания, да излюпят здраво поколение, което да освободят.

В спасителния център е обособена специална част за дивите птици, която обаче е забранена за хора. Пернатите не трябва да свикват с човешкото присъствие, защото ще бъдат върнати в природата. В тази зона се отглеждат ловни соколи, които са изчезнали през 60-те години на миналия век. От 10 г. в центъра работят за завръщането им. Малките им са вземани от гнездата за лов. Около 70 соколчета са пуснати на свобода в Старозагорско, преди 2 г. са открили първата двойка ловни соколи, която е от две малки, освободени от центъра.

В него отглеждат и двойки брадати лешояди, също изчезнал преди 50-60 г. от България вид. Природозащитниците и лекарите работят по възстановяването на вида, но за Франция и Испания. Международната програма ще приеме разселване и в България, но когато се спре с отравянето на птиците. Надяват се това да стане преди 2030 г. “По същия начин сме чакали 20 г. да започне освобождаването на черния лешояд у нас. Втора година пускаме черен лешояд в природата”, казва Руско Петров, ветеринарен лекар и оперативен управител на центъра. Припомня, че първо започнали с белоглавия лешояд: “Внесохме над 400 птици, така го възстановихме като гнездящ вид в Стара планина, Сливен, Котел, Врачанския Балкан, близо до Павел баня в Централен Балкан”.

В центъра в Стара Загора живеят и царски орли. Всяка година снасят яйца, но още не са успели да ги размножат. Това е изключително рядък вид, има едва няколко десетки в Странджа и Сакар.

Зоната, забранена за хора, обитава и морски орел.

При порой гнездото

на орлите паднало

и открили двете малки орлета. Едното било добре, но другото било със счупен таз. Лекарите го оперирали сполучливо, но перата му са изпочупени и ще изкара зимата в центъра. Братчето му вече е на свобода.

В лечебницата и в реанимацията има около 10-15 пациента, преминали операции. Сред тях едно мъничко черничко птиче, приличащо на лястовичка. То е бързолет и е със счупено крило. Топлото време тази година довело до есенно излюпване на бързолети, само че инстинктът на родителите им ги накарал да отлетят за Африка и ги оставили по гнездата. За щастие, в спасителния център и сърцата на неговите служители и приятели има място за всички.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.