Васил Велев за ТЕЦ "Марица изток" 1 и 3 : Само за година ще надплатим 700 млн. лв.

https://mreja.bg/skandali/vasil-velev-za-tec-marica-iztok-1-i-3-samo-za-godina-shte-nadplatim-700-mln-lv/62509 Mreja.bg
Васил Велев за ТЕЦ "Марица изток" 1 и 3 : Само за година ще надплатим 700 млн. лв.


Работодатели и синдикати призовават "спешно да се прекрати опасното изкривяване на енергийния пазар, предизвикано от неправомерна държавна помощ".

"Дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия по преференциални цени от "Ей и Ес - 3С Марица изток 1" и "Марица изток 3" трябва да бъдат прекратени преди обявяването на търг за капацитети", казват още организациите, предаде Нова телевизия.

Бизнесът и синдикатите поставиха отново на дневен ред въпроса с аргумента, че инвестицията вече е изплатена. Договорите били и пример за нерегламентирана държавна помощ, забранена от Брюксел. Българските потребители нямат „излишни“ милиони за неправомерни печалби, пишат още в открито писмо работодатели и синдикати. И настояват - проблемът да влезе за обсъждане в тристранната комисия.

„Като бизнес и домакинства, само за една година, ще надплатим над 700 млн.лв. Това е една недопустима държавна помощ. Нашето търпение се изчерпва, особено сега, когато виждаме, че българските потребители са ощетени, а индустрията е с най-високата цена на тока. Най-крайните мерки вече сме ги предприемали през 2015 г. През януари ние бихме подкрепили един призив на нашите членове за протестни действия пред централите или Министерския съвет”, коментира Васил Велев - председател на УС на АИКБ.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.