Ученици стават ловци на трюфели в двора на гимназия, ще си купуват компютри с парите от продажбата

https://mreja.bg/skandali/uchenici-stavat-lovci-na-tryufeli-v-dvora-na-gimnaziya-shte-si-kupuvat-kompyutri-s-parite-ot-prodazhbata/59473 Mreja.bg
Ученици стават ловци на трюфели в двора на гимназия, ще си купуват компютри с парите от продажбата


-

Берачи разораха двора, така разбрахме за находищата, разказва директорката на училището по електроника в Търново Нели Николова

-

Два екоклуба ще се грижат за ваденето и пакетирането на скъпите гъби в защитената територия

- Проектът е одобрен от министерството на образованието

Ученическа ферма за трюфели и защитени видове откриха официално на първия учебен ден в двора на Гимназията по електроника във Велико Търново. Амбициозният проект ще помага на училището да се издържа. С първата реколта от редките гъби още тази есен гимназията планира да купи нови компютри или пък електрическа китара за ученическата музикална група.

Находката от саморасли трюфели в двора на гимназията “Александър Попов” насред старата столица била открита съвсем случайно преди 3 месеца. До края на миналата учебна година директорката Нели Николова

въобще не

подозирала какво

се крие под

половинвековните

широколистни

дървета

на училищната територия.

“Спортистите от друго училище, които учеха при нас заради ремонти в тяхната сграда, намират три гъби и ги продават за 350 лв. на местен билкар. След като научих за това, слязох в двора с моите колеги и видяхме, че наистина има черни трюфели. Оказа се, че те се разпрашават навсякъде и напълват двора. Беше малко смешно да се обадя на министъра и да кажа: Г-н министър, в нашия двор е пълно с трюфели. Но човек, като си е роден с късмет...”, шегува се директорката.

Преди да стигне до образователното министерство обаче, мълвата за пълния двор със скъпите гъби се разнесла мълниеносно в района. В школото започнали да се появяват берачи. Идвали с кирки и лопати и дълбаели под старите дъбове в двора.

“Появиха се огромни ровове и дупки. Аз се ядосах много, защото това е държавна собственост. Започнахме да мислим как да си защитим територията”, обяснява директорката. Тя не на шега информирала министър Красимир Вълчев за проблема. Обяснила му, че единственият изход от ситуацията е

да оградят

територията с

находищата

Министерството одобрило проекта. Осигурени са 4000 лв. за две екологични групи от ученици, които да се занимават с ваденето и пакетирането на трюфелите в защитената територия. Засега е за една учебна година, но директорката се надява проектът да бъде продължен. Парите са само за финансиране за екогрупите, скъпите гъби не изисквали никаква допълнителна инвестиция.

3,5 дка от двора вече са оградени и са под постоянно наблюдение. Те са

оформени като

парк за отдих на

учениците - има

езеро с патици,

чешма, пейки

Изброили са и 17 катерици, които слизат при гимназистите в междучасията. Вратите се заключват с катинар, защото неминуемо ще има много хора, които да злоупотребят при свободен достъп. Част от охраната е и кучето Рекс. Любимецът, взет от общинския приют, скоро ще си има компания в двора - обучен четириног търсач на трюфели. Специалист в този бизнес ще го предоставя на децата, за да откриват гъбите.

От тази година учениците с интерес към екологията и природните науки ще добиват и специфични умения - ловци на трюфели. Брането на редките гъби ще е с образователна цел.

“Ние имаме две специалности - компютърна техника и технологии и електрообзавеждане на транспортна техника. Децата стоят през по-голямата част от времето си пред компютрите, защото такова им е обучението. Търсихме досега начин да ги отдалечим от мониторите. Целта ни е да има къде да отпочинат. Децата няма да станат богати от тези трюфели, но ще станат по-добри”, вярва директорката.

Все още не смеят да се надяват на голям добив. Не разкопават, защото е твърде горещо и чакат времето малко да застудее. Тогава ще могат да разровят под дърветата и да видят на каква реколта ще разчитат. Затова и засега не са търсили пазар.

“Освен като гурме добавка в храна,

трюфелите имат

и лечебни

свойства

Затова ние ще предпочетем да ги продадем на хора, които наистина имат нужда, защото разбрахме, че те се използват и за лечение на по-сериозни заболявания”, казва Николова. Плановете са средствата от продажбата им да се реинвестират в училищната база.

“На голямо богатство не се надяваме. Те са много леки нашите трюфели, защото са дребни. Пък и въпреки мерките, вероятно някой преди нас ще успее да ги събере. Обаче децата да си знаят, че каквото съберат, ще бъде вложено в училището за каквото пожелаят”, уточнява директорката.

Кампанията по вадене на трюфели започва през ноември. С повече късмет гимназията смята да закупи с изкараното от фермата нови компютри, интерактивни помагала или електронна китара за своите ученици.

“Това, което правим, всъщност е много хубаво. Аз имам познати, които работят в български училища в чужбина. Почти във всяко училище има такава територия, в която учениците се учат да работят. Примерно в българското училище в Лондон, където преподава мой колега, децата се учат да засаждат зеленчуци, цветя. А ние всичко го имаме наготово, дадено от природата. Не сме го търсили, просто го получихме”, разсъждава Нели Николова.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.