Турция планира военна база в Либия

https://mreja.bg/skandali/turciya-planira-voenna-baza-v-libiya/62715 Mreja.bg
Турция планира военна база в Либия


"Турски войници в Либия. Отиваме на помощ на Сарадж", пише турският в. "Тюркие" тази сутрин, като информира, че в турския парламент през следващите дни влиза меморандумът за военно сътрудничество, подписан между Анкара и либийското правителство на националното съгласие на Файез ел Сарадж. Споразумението, прието вчера в комисията по външни работи на турския парламент, подготвя правната база за изпращането на турски войници в Либия, отбелязва изданието. След като бъде прието в Меджлиса, то ще трябва да получи одобрението на президента Реджеп Тайип Ердоган. Когато и това стане, Анкара ще може да изпрати свои военни в Либия, в случай че такова искане постъпи от страна на законния лидер на страната Файез ел Сарадж, пише изданието, цитирано от БТА.

"Тюркие" напомня, че правителството на Сарадж е изправено пред настъплението на войските на военния лидер Халифа Хафтар към Триполи. Вестникът окачествява Хафтар като "превратаджия марионетка" и твърди, че въжетата, с които той е дърпан, са в ръцете на САЩ и Русия. "Америка и Русия подкрепят превратаджията в Либия както подкрепят и главатарите на СЗН", пише вестникът, визирайки Силите за защита на народа (СЗН), смятани от Анкара за терористична организация. Според изданието в "мрачното си минало" Хафтар е получил военно обучение в Русия, работил е в Египет за известно време, а по времето на Кадафи е бил взет за пленник в Чад. Спасен е бил с операция на ЦРУ и изпратен в САЩ, където е станал политически бежанец. С падането на Кадафи от власт, е било осигурено завръщането му в Либия като "марионетка", пише вестникът.

Темата е сред водещите и във в. "Йени шафак", който посочва, че Обединените арабски емирства, подкрепящи Хафтар, засилват дейностите си за дестабилизиране на Либия. Безпилотни самолети на ОАЕ бомбардирали военно училище в Мисрата, но били отблъснати от ответен огън. Освен това в нарушение на оръжейното ембарго на ООН емирствата продали на Хафтар боен кораб, купен от Ирландия.

ОАЕ лобирали пред американски сенатори също за налагането на санкции срещу Турция, пише още вестникът. В писмо с дата 7 ноември до сенаторите по електронната поща, до което има публичен достъп, ОАЕ заявяват, че подкрепят налагането на санкции на Турция, както се предвижда в резолюция, приета от Камарата на представителите през октомври.

Според "Дирилиш постасъ" с действията си в Източното Средиземноморие Турция разкъсва споразумението Сайкс-Пико от 1916 г. /тайно споразумение между Великобритания и Франция за разделяне на зони на влияние между двете страни на арабските владения на Османската империя след края на Първата световна война/. "Израелски бойни кораби бяха прогонени от силите на нашия флот, когато се опитаха да влязат в района на (извършвани от Турция) сондажи. Изпратен от Израел боен кораб във водите край СКТР (признатата единствено от Анкара Севернокипърска турска република, бел.ред.) както дойде, така и си отиде. Разполагането на безпилотни самолети със и без въоръжение в (Северен) Кипър пък разгневи още повече Израел, Гърция и кипърските гърци", отбелязва изданието.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.