Този уикенд в Пловдив

https://mreja.bg/skandali/tozi-uikend-v-plovdiv/62314 Mreja.bg
Този уикенд в Пловдив


Къде да отидем този уикенд, без да се тревожим от времето навън

С известно забавяне, като изморена жена след напоително пазаруване, зимата дойде и у нас. Но това не означава, че трябва да се затворим в къщи до първа пролет.

Жителите и гостите на град Пловдив имат много възможности, които да направят уикенда интересен, а историите, които да разкажете на колегите в понеделник да са далеч по-забавни от рецептата ви за пълнен шаран.

Таен еврейски тур до 31-ви декември

Звучи интригуващо и е така. Един по-различен тур представя еврейската история и общност в Пловдив – синагога от времето на Древен Рим, Паметникът на благодарността и синагогата „Цион“, но също разказите и личните истории на пловдивските евреи. Турът е на английски и български. Проект е на Пловдивската синагога и е част от програмата на Пловдив Европейска столица на културата. Начална точка е Римския стадион, а повече информация можете да намерите на www.plovdivsynagogue.com.

Археология за всеки

Регионален археологически музей Пловдив продължава своята специална инициатива за беседи под наслов „Археология за всеки“. Заглавието не е случайно подбрано – темите ще бъдат поднесени разбираемо, а разговорите с екскурзоводите ще са част от изживяването. Самите теми са подбрани според интересите на посетителите до момента, като с времето те се променят и обогатяват. Тази събота, 7-ми декември темата ще бъде „Пловдив през Средновековието“.

Нов прочит на класиката само този уикенд

Ще се потопите в света на кафето, виното и кулинарията, като удоволствието ще бъде не само за небцето, но и за слуха. Знакови експерти ще разказват истории и ще демонстрират майсторството си по случай откриването на новия IQOS бутик на Главната алея на ул. ”Княз Александър I”, № 39. Програмата започва в събота от 10:00 с лекция от специалист бариста Теодор Димитров. От 13:00 ч. сладкарят Мадлена Костова ще говори за значението на прецизно контролираната температура. Следобедната програма в събота включва още лекция за вината от пловдивския регион от сомелиера Мадлен Кузманова с дегустация от 16:00 ч.

Втората част от съботата е посветена на лекция на младия драматург Лило Петров и внук на знаменития автор Димитър Димов и неговото вдъхновение от историята на град Пловдив. Лило Петров ще бъде гост и в неделя, като и двата дни лекцията му ще започне в 17.30.

Акцент в съботния ден ще бъде разговорът с режисьора Илиян Джевелеков. Спечелилият редица награди режисьор на „Вездесъщият“ и „Love.net“ ще изнесе кратка лекция за знакови творби и персонажи в световното кино от 19.30.

Първата част от неделният ден в централния бутик е запазен за ароматно кафе-приключение и лекции от бариста Димитров.

За повече изненади, посетете централната локация между 10:00 ч и 20:00 ч в събота или 10:00 и 18:00 ч в неделя. Достъпът до събитието е ограничен за лица над 18 години.

По пътя на вкусната храна

Няма да кажем нищо ново на всеки жител на Пловдив, ако свържем Капана с чудесните ресторанти, разположени на всяко кюше. Не е случайно, че точно тези пловдивски ресторанти обират наградите на специализираните списания за кулинария всяка година. В тази връзка първи в списъка е ресторант „Паваж“ – истинско явление на пловдивската кулинарна сцена. В ресторант „Мулти-култи“ пък ще се почувствате, сякаш обикаляте света в чинията си. „Софра“ е мястото на съвършения дюнер и къпаната баница, а „Паша“ е ресторант, в който турската кухня ни кара да се пренесем на кораб по Босфора. Капана предлага още много други удоволствия за всеки, който уважава добрата храна така, че не пропускайте.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.