Светът вече се е затоплил с около 1°, което увеличива климатичните катастрофи

https://mreja.bg/skandali/svetat-veche-se-e-zatoplil-s-okolo-1-koeto-uvelichiva-klimatichnite-katastrofi/62217 Mreja.bg
Светът вече се е затоплил с около 1°, което увеличива климатичните катастрофи


Световните лидери, събрали се в Мадрид на организираната от ООН конференция за изменението на климата, обещаха зелена революция. Целта на форума, в който участват близо 200 страни, е доуточняване на правилата за постигане на договорената цел на Парижкото споразумение за климата - ограничаване на глобалното затопляне, предаде ДПА.

България бе представена от премиера Бойко Борисов.

"Наистина ли искаме да бъдем запомнени като поколението, което зарови глава в пясъка", обърна се днес към участниците във форума генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от БТА.

Конференцията се провежда в момент, когато лидерите са подложени на засилващ се натиск да предприемат реални действия по климатичните промени. Хиляди протестиращи се събраха в петък в много градове - от Австралия до Европа, във връзка с обявената предишния ден от евродепутатите "извънредна ситуация" по отношение на климата и трупащите се доказателства за тежките последствия от глобалното затопляне.

Натиск оказва и движението "Петъци за бъдещето", водено от шведската тийнейджърка и активистка за климата Грета Тунберг. Нараства и броят на жертвите на бури, пожари и други свързани с климата екстремни събития.

Гутериш заяви пред лидерите, че има два пътя по отношение на мерките за борба с климатичните промени - капитулацията и пътят на надеждата. Вторият включва използването на по-малко изкопаеми горива и постигане на въглеродна неутралност до 2050 г., подчерта той. Генералният секретар на ООН предупреди, че съкращаването на емисиите на парникови газове, договорени досега във връзка с Парижкото споразумение, е "напълно недостатъчно" за постигането на целта - ограничаване на глобалното затопляне до +2 градуса по Целзий, или дори до +1,5 градус в сравнение с прединдустриалната епоха.

Светът вече се е затоплил с около 1 градус по Целзий, което доведе до увеличаване на климатичните катастрофи. Всеки следващ градус ще увеличава прогресивно възникващите проблеми. При сегашното темпо обаче температурата може да се повиши с 4 или дори 5 градуса до края на века. Дори ако страните спазят сегашните си ангажименти, температурата може да се повиши с над 3 градуса, отбелязва АФП.

Конференцията започна с избирането на чилийската министърка на околната среда Каролина Шмит за председател. Срещата на върха трябваше да се проведе в Чили, но заради антиправителствените протести там бе преместена в Испания, припомня ДПА.

Целите на 25-ата конференция по изменението на климата (COP25) включват подготвянето на амбициозни национални цели за догодина, изграждане на съюзи и засилване на доверието в действията за защитата на климата.

Бездействието би струвало по-скъпо от активния подход, заяви новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. До 10 дни ЕК ще представи своя план за опазване на околната среда, обеща тя.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова в изказването си за "зелена революция". "Имахме индустриална революция, имахме технологична революция, сега е време за зелена революция", заяви той.

Българският премиер Борисов подчерта, че за страни, които разчитат на въглищата, като България и Полша, "преходът към климатична неутралност ще изисква по-високи нива на инвестиции и активни мерки в социалната сфера". Той обаче добави, че "според статистиката на Евростат, България е на второ място в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива за 2018 г.", след Португалия.

Българският министър-председател отбеляза и важната роля на ядрената ни енергетика за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност и като ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика. Страната ни ще продължи да разчита на ядрената енергия и през следващите години, подчерта Борисов. Той напомни също, че въглеродните емисии на ЕС са "само 9 процента от световните", а най-големите в света замърсители са САЩ и Китай, които отсъстват от конференцията.

"Да се обединим и всички заедно да накараме тези безспорно прогресивни в икономиката си страни да се съобразят с чудовището, което идва с промените в климата", призова в заключение премиерът Борисов.

Лидерите ще трябва да изпълнят поетите от техните страни ангажименти по силата на Парижкото споразумение, но трябва също така да засилят значително своите амбиции, предупреди Гутериш. Той заяви, че "все още липсва политическа воля", напомняйки, без да ги назовава, за страните, които изхвърлят най-голямо количество парникови газове, но "не поемат своята част" от борбата срещу промените в климата. Китай, Япония, Канада и Австралия не изпратиха представители на високо равнище за откриването на конференцията, припомня АФП. САЩ изпратиха дипломатка, работеща в Държавния департамент. В Мадрид бе обаче Нанси Пелоси, влиятелната председателка на долната камара на американския Конгрес, която подчерта "моралната отговорност" към идните поколения.

Следващите две седмици ще бъдат голямо предизвикателство в момент, когато лидерите се опитват да намерят решение на спорните въпроси от миналогодишната конференция в полския град Катовице, включително създаването на функционираща система за търговия с емисии и компенсиране на бедните страни за свързаните с климата щети и загуби.

COP25 се смята за подготовка за още по-важната конференция догодина, на която страните трябва да поемат още повече ангажименти за справяне с климатичната криза, отбелязва ДПА.

Само 68 страни са обещали да повишат поетите ангажименти за съкращаване на въглеродните емисии преди срещата в Глазгоу догодина. Те обаче представляват само 8 на сто от световните парникови емисии, казват експерти, цитирани от АФП.

Силните декларации не разубедиха активистите от движението "Бунт срещу унищожението", които призоваха за прояви на гражданско неподчинение в Мадрид.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.