Страшна промяна! Разследваният перач на пари Бейзат Яхя управлява горите „от дистанция“

https://mreja.bg/skandali/strashna-promyana-razsledvaniyat-perach-na-pari-beyzat-yahya-upravlyava-gorite-ot-distanciya-4/115093 Mreja.bg
Страшна промяна! Разследваният перач на пари Бейзат Яхя управлява горите „от дистанция“

Разследваният за пране на пари бивш директор на ловното стопанство „Паламара“ край Шумен Бейзат Яхя очевидно ще запази влиянието си в Североизточното държавно предприятие, управляващо горите в целия район. Това твърдят източници на „Дневник“ в земеделското министерство, пожелали анонимност.

Според тях близък на Яхя в Управителния съвет на предприятието е адвокат Снежка Янкова, която от 2011 г. е била наемана като външен юрист в „Паламара“. Нейното назначение е станало факт на 14 август т.г. показва копие от договора й, публикуван в Търговския регистър.

Според съдържанието на документа, подписан от земеделския министър Кирил Вътев, с Янкова трябва да бъде сключен договор за управление със срок „до провеждане на конкурс (по разпоредбите на Закона за публичните предприятия) и сключване на договор със спечелилия конкурса, но за не повече от 6 месеца“. През това време Снежка Янкова ще представлява интересите на държавата в предприятието, управляващо горите в цяла Североизточна България.

Справка в регистъра на българската адвокатура показва, че и към този момент Янкова е съдружник в кантората „Иванова – Табаков“, вписано в регистъра на колегията през ноември 2012 г. Друга проверка – в онлайн архива на Североизточното държавно предприятие, сочи, че за абонаментно правно обслужване в централното му управление в продължение на години, докато председател на Управителния съвет е бил Яхя, са били избирани едни и същи физически и юридически лица.

Едно от тях е именно кантората „Иванова – Табаков“. Сумата, за която тя е била наемана е 19 200 лв. без ДДС. годишно, а преговорите за сключване на договорите са водени винаги от Снежка Янкова. От нея са подписвани и договорите за абонаментно правно обслужване.

„Никога не съм обслужвала Яхя, тук има договори със Североизточното предприятие, което съм обслужвала като юрист“, каза за „Дневник“ Янкова. „Всеки, който ме познава, знае, че съм изключително прецизен човек, действащ изцяло законосъобразно. Подобни твърдения (бел. ред. че ще бъде „човекът“ на Яхя) са изключително некоректно начало на работата ми в Управителния съвет на предприятието“, каза още тя.

Снежка Янкова обясни, че не е директор на предприятието, който е с най-големите правомощия, и по тази причина не би имала възможност да кадрува там. На въпроса, дали възнамерява да се яви на конкурса за заемане на позиция като член на Управителния съвет на Североизточното държавно предприятие тя каза, че първо би искала да се ориентира за същността на работата и едва след това би взела евентуално решение.

„Започвам с идеята да бъда полезна, ако не – сама ще напусна“, каза Янкова.

До май 2021 г. Бейзат Яхя беше председател на борда на директорите на Североизточното държавно предприятие в продължение на 10 години и като неофициален домакин посрещаше бившия премиер Бойко Борисов в любимото му ловно стопанство „Паламара“. Там синът на Яхя Илтер Бейзатов беше назначен за заместник-директор.

Според публикации в електронното издание „За истината“, докато Бейзат Яхя беше шеф на горското предприятие, беше сключен дългогодишен договор за съвместна дейност между ловното стопанство „Паламара“ и дружеството „Тера Тур сервиз“ на Васил Златев, баща на бившия шеф на „Лукойл България“ Валентин Златев. В продължение на години ловната резиденция беше недостъпна за редови ловци и граждани, но затова пък там чести гости бяха политици и бизнесмени.

Според бившия шеф на Агенцията по горите Александър Дунчев, който през септември 2022 г. извърши проверка в „Паламара“, договорът с компанията на Златев се оказа неизгоден за държавното ловно стопанство. При управлението на Бейзат Яхя имаше няколко сигнала за продажба на имоти от „Паламара“ към близки до него фирми на очевидно занижени цени. По един от сигналите Антикорупционната комисия под ръководството на Сотир Цацаров беше образувала проверка за конфликт на интереси, но не намери данни за нарушения.

През февруари 2022 г. след полицейски акции и претърсвания в имоти на Бейзат Яхя прокуратурата започна срещу него досъдебно производство за пране на пари. Обиски бяха извършени както в негови имоти, така и в счетоводната кантора, обслужваща дейността му.

Според първоначалната информация от полицията в Шумен в дома на Бейзат Яхя в с. Венец в негово присъствие са били намерени над 100 документа за собственост на недвижими имоти, документи за парични кредити, банкови извлечения, преводни нареждания, 14 дългоцевни огнестрелни оръжия, един пистолет „Глок“ и множество боеприпаси.

От имот в местността Дъбрава край с. Венец са били иззети 2 диска с надпис „Таиб Ердоган“, съобщи още полицията. Иззети са били и документи, свързани с продажба на държавни имоти, за които е имало данни, че са купени от Бейзат Яхя чрез подставени лица.

Впоследствие бяха направени претърсвания на още два адреса. От частен офис на Бейзат Яхя, намиращ се в административната сграда на Държавното ловно стопанство „Паламара“ във Венец, бяха иззети над 50 копия на документи за придобиване на недвижими имоти на територията на област Шумен, 5 печата на търговски дружества, както и копия на турски лични документи. По време на посещение на Бойко Борисов в Турция при срещата си с Реджеб Ердоган бившият премиер повика при себе си Яхя с думите: „Бейзи, ела да превеждаш!“.

Разследването на прокуратурата срещу него обаче беше удължавано няколко пъти, а пет месеца след започването му беше изпратено в София по разпореждане на тогавашния главния прокурор Иван Гешев. След това то продължи в пълно мълчание, докато в началото на миналата година не беше прекратено от наблюдаващия прокурор Данаил Шостак от Окръжна прокуратура – Шумен. Тогава от държавното обвинение категорично отказаха да съобщят мотивите за спирането на делото срещу Бейзат Яхя.

През май т.г. досъдебното производство за пране на пари беше възобновено. В Шумен обаче е публична тайна, че всички служители, както на Североизточното държавно предприятие, така и в ловното стопанство „Паламара“, са назначавани след изричното одобрение на Яхя. Преди дни източници от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ заявиха, че цялата управленска структура там е била съхранена по личното настояване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Източник: narod.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.