След погром на гробищата в Нова Загора кметицата не изгони охранителите, а им дава още пари

Възрастните пазачи дори не посмели да се скарата на вандалстващите циганета

https://mreja.bg/skandali/sled-pogrom-na-grobishtata-v-nova-zagora-kmeticata-ne-izgoni-ohranitelite-a-im-dava-oshte-pari-6/138249 Mreja.bg
След погром на гробищата в Нова Загора кметицата не изгони охранителите, а им дава още пари

Възрастните пазачи дори не посмели да се скарата на вандалстващите циганета

Тези дни циганета на възраст между 9 и 11 години чупят 76 надгробни плочи в Нова Загора, а полицията ги залавя много бързо. Никой обаче не очаква, че родителите на вандалите ще платят щетите. Нещо повече – прокурор обяснил на пострадалите, че могат да се обърнат към съда, но дори и да спечелят делото, едва ли ще получат някакви пари като обезщетение. На свой ред кметицата на града Галя Захариева заявила, че щетите не могат да бъдат покрити от бюджета на града и то при условие, че е ясно кой е отговорен.

 

Дотук няма изненада. Ясно е, че възстановяването на счупените паметници няма да бъде платено нито от родителите на циганетата, които са ги разбили, нито от кметството.

 

На заседание на о6щината се оказва, че градската управа ще налее още пари за охрана на гробищата. При това парите – точната сума се пази в тайна - ще отидат пак във фирмата „Корадо инс 1”, която не си е свършила работата, а е допуснала поругаването на паметниците. Вместо да скъса договора с охранителите, кметицата Галя Захариева ще плаща уж за допълнителни патрули.

„Що за безумие е това“, гневят се общинари, помолили за анонимност.

- Трябва веднага да бъде изгонена тази фирма, но не – ние ще й дадем бонус. Явно берем плодовете на корупцията.”.

 

Гробищата по договор трябва да имат денонощна охрана, но според запознати през деня се пращат само двама дядовци, които дори не са посмели да се скарат на циганетата, поругали паметниците. „Как се чупят 75 надгробни плочи – продължават запознати със случая.

- Къде е била охраната през това време? Искаме публично да се знае какви пари плащаме на „Корадо инс 1” досега и какви допълнителни пари ще получат, след като не са си свършили работата! Да извадят и публично да покажат договорите!”

 

Кметицата Галя Захариева, гневят се запознатите, неслучайно е толкова щедра към въпросната охранителна фирма. „Ко- радо инс 1”, която е свързана с влиятелния общински съветник Щерьо Щерев, който официално я е прехвърлил на децата си, но за всички в Нова Загора е ясно кой има последната дума. Компанията печели обществените поръчки за охрана на всички възможни обекти, които се финансират от градското ръководство. Кметицата Галя Захариева удобно си затваря очите пред факта, че това е явен конфликт на интереси:

Щерьо Щерев е общински съветник, а неговите близки са неизменните победители, когато парите се разпределят от градската администрация. За всичко това има обяснение в ширещите се слухове, които свързват победата на Галя Захариева на последните местни избори с огромната помощ от страна на Щерьо Щерев.

 

Госпожата се появява в града, след като прекарва три мандата в пълно мълчание като депутатка в парламента. За да стане кметица, решаващи се оказват 470 гласа, получени от циганската махала. В деня на самите избори полицията дори хваща дилър на гласове, в чийто микробус са намерени списък с имена и голяма сума пари. Той се оправдал, че продава зеле и правел списъци на купувачи – въобще сюжет, достоен за кинокомедия.

По-нататък развоят на събитията е ясен, кандидатката на ГЕРБ Захариева е категоричен победител и дори не й се налага да се явява на балотаж, а сяда директно в кметския стол.

 

Затова сега не е изненада, че кметството ще плаща на фирмата на Щереви, за да пратят „допълнителни” патрули на гробищата. За съжаление никой от общинарите не е събрал смелост да попита Захариева, ако е наистина независима, защо просто не прекрати договора с „Корадо инс 1”, оказала се на практика безпомощна да спре едни деца, вместо да й отпуска още пари.

 

Освен това кметството обмисляло да се постави бодлива тел върху оградата, смеят се запознатите със случая на голямото мъдруване по въпроса. Щял да се увеличи и броят на камерите, понеже сега имало само две на входа, въпреки че още през 2019 г. „Обредни дейности”, пак след вандалско трошене на паметници, предложили да се увеличи броят ми. Тогава обаче никой не обърнал внимание на тези сигнали.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.