Сатирата поставя театрален спектакъл по кинохита "Телевизионна мрежа"

https://mreja.bg/skandali/satirata-postavya-teatralen-spektakal-po-kinohita-televizionna-mrezha/62565 Mreja.bg
Сатирата поставя театрален спектакъл по кинохита "Телевизионна мрежа"


Сатиричният театър поставя сценична адаптация на кинохита "Телевизионна мрежа", удостоен през 1977 г. с четири награди "Оскар" и още толкова номинации. Премиерата е на голямата сцена, на 18 декември, съобщиха от трупата, цитирани от БТА. Специално за този спектакъл е поръчан огромен екран, без аналог в досегашната практика на театъра.

Участват голяма част от актьорския екип на Сатирата - Малин Кръстев, Калин Сърменов, Стефания Кочева, Явор Борисов, Силвия Лулчева, Иван Панев, Красимир Куцупаров, Димитър Баненкин, Асен Мутафчиев, Борислав Захариев, Симеон Гълъбов, Пламен Сираков, Милена Аврамова, Михаил Сървански, Полин Лалова, Васил Грънчаров, Ирина Първанова, Мартин Христов.

"Да създадем театрален спектакъл по филма, отличен с четири "Оскар"-а и сценарий, включен в десетте най-добри в историята на киното, за нас е голямо предизвикателство, казва режисьорът Андрей Аврамов. Трябва не само да "преведем" филмовата специфика на сценичен език, а главно да пренесем посланията на автора до съвременния зрител".

Преди много години той гледа "Телевизионна мрежа" и го възприема като "сатиричен футуристичен кошмар". Днес текстът звучи като документална реалност, допълва режисьорът.

"Анализът на Пади Чайефски на телевизията от 70-те години на 20-и век може напълно да се покрие с днешния интернет, смята Аврамов. Днес телевизорът-смартфон е в ръцете ни и ние гълтаме не само информация, а и фалшиви новини, таблоидна журналистика, компромати, "алтернативни факти" и риалити шоута. Текстът не е единствено сатира за алчни печалбари и лицемерни кариеристи, а пиеса за това как съзнанието ни може да се манипулира чрез властта на медиите".

По думите на Аврамов известната фраза на героя "Аз съм бесен и не мога да търпя повече!" и днес може да е рефрен на недоволните граждани по социалните медии. Но Чайефски акцентира на опасността този гняв да бъде прихванат, преопакован и накрая неутрализиран от властта чрез демагогия и популизъм. В този смисъл, "Телевизионна мрежа" е не просто атака срещу телевизията, а пророческа метафора на днешния свят, смета Андрей Аврамов.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.