САЩ наказват 20 сръбски фирми за износ на оръжие

https://mreja.bg/skandali/sasht-nakazvat-20-srabski-firmi-za-iznos-na-orazhie/62472 Mreja.bg
САЩ наказват 20 сръбски фирми за износ на оръжие


Американското министерство на финансите въведе санкции срещу около 20 сръбски фирми, износители на оръжие, съобщава белградският вестник "Данас".

Държавният департамент съобщи снощи, че министерството на финансите е въвело санкции срещу личности и компании от Европа, Азия и Латинска Америка, които са "извършили сериозни злоупотреби с човешките права и корупция". В списъка са и собствениците на отделни фирми за износ на оръжие от Сърбия, с което бяха потвърдени неофициалните информации на "Данас" от дипломатически кръгове, че под удара на американските санкции ще се окажат и около 20 сръбски фирми. Ембаргото е въведено на 9 декември, на Международния ден за борба срещу корупцията, предаде БТА.

В списъка на гражданите, срещу които ще бъдат наложени санкции, е и Слободан Тешич. През декември 2017 г. той беше "един от най-големите търговци на оръжие и муниции на Балканите и почти половин десетилетие бе в списъка на ООН за забрана на пътувания заради нарушения на санкциите, които ООН въведоха върху износа на оръжие за Либерия", пише "Данас".

Компетентните в Америка установили, че Тешич, "за да осигури договори за оръжие с различни държави, директно или индиректно е осигурявал подкуп и финансова подкрепа".

"Тешич е водил потенциални клиенти на луксозни почивки, плащал образованието на децата им в училища и университети на Запад, сключвал договори, използвайки подкуп", пише в съобщението, видяно от "Данас". В документа пише, че четири компании сега са собственост на Тешич или са под негов контрол: Предприятие за търговия на едро и дребно Partizan Tech ООД, Technoglobal Systems ООД (Technoglobal), Charso Limited и Grawit Limited.

Вестникът припомня, че заместник председателката на Партията на свободата и справедливостта Мариника Тепич заяви неотдавна на пресконференция, че анализирайки информации от март 2018 г. е заключила, че "няколко дни след като Слободан Тешич подари два трактора на сърбите в Косово от името на президента на Сърбия, фирма на Тешич е спечелила сделка за износ на оръжие за Армения, бизнес, отнет преди това от компанията Крушик". Тя направи оценката, че "имаме учебен пример за търговия с влияние и спонсорство от страна на Слободан Тешич за Алексдандър Вучич", пише "Данас".

Други имена на санкционирани в списъка на американското министерство на финансите са Горан Андрич, един от най-близките сътрудници на Тешич, Есад Капиджич, директор на фирма с централа в Кипър, който също "директно или индиректно" работи с Тешич, Небойша Шаренац, изпълнителен директор на фирмите Tehnoglobal i Partizan, за когото пише, че е племенник на Тешич и негов най-близък сътрудник.

Списъкът е дълъг, пише "Данас" и посочва още имена на сръбски граждани, срещу които американското министерство на отбраната е въвело санкции

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.