Съдии в Монтана: Сериозно намаление бележат наказателните дела

https://mreja.bg/skandali/sadii-v-montana-seriozno-namalenie-belezhat-nakazatelnite-dela/62857 Mreja.bg
Съдии в Монтана: Сериозно намаление бележат наказателните дела


На 20 декември 2019 г. ръководствата на Окръжен съд – Монтана и Районните съдилища - Монтана, Лом и Берковица се срещнаха в Съдебната палата с журналистите от средствата за масова информация. Административният ръководител и Председател на ОС – Монтана г-жа Милена Бранкова запозна репортерите с дейността на съдилищата в региона и тенденции, откроили се през последната година.

„Делата в ОС и РС намаляват, което се дължи в голяма степен на миграцията на населението в областта и слабото развитие на икономиката“, отбеляза тя. „Сериозно намаление в последно време бележат и наказателните дела, но причините за това са в компетенциите на правоохранителните органи“, допълни г-жа Бранкова.

В последната една година са се увеличили делата с международни елементи, сподели с репортерите Милена Бранкова. В ОС – Монтана се получават Европейски заповеди за разследвания, по които съдебните ни органи оказват помощ на европейските си колеги, нашите съдилища признават финансови санкции, наложени на български граждани в европейски държави. От началото на 2020 г. по силата на нов закон ще се разглеждат и искания за признаване по местоживеене на присъди срещу наши граждани, издадени в държави от Европейския съюз, с които е наложено наказание „Лишаване от свобода“, информира Председателят на ОС – Монтана. Тя запозна журналистите и с проекта на Висшия съдебен съвет за изработка на унифицирани Интернет сайтове на всички съдилища в България, който се финансира със средства от ЕС и вече е пред финализиране.

Заради въвеждането на голям обем актуална и архивна информация новите сайтове на ОС и РС в региона все още не са изцяло готови и могат да се ползват и досегашните, и новосъздадените, обясни г-жа Бранкова. Ръководствата на ОС и РС в област Монтана обсъдиха с журналистите и проблеми на съдилищата в региона, сред които сериозно внимание бе отделено на кадровата необезпеченост най-вече на Районните съдилища, където не са заети 5 щата, три от които в Районен съд – Лом. Това създава огромна натовареност на действащите съдии и влияе на темповете на съдопроизводство, заявиха председателите на РС в Монтана, Лом и Берковица Румяна Михайлова, Албена Миронова и Юлита Георгиева.

Чрез представителите на медиите Председателят на ОС – Монтана апелира жителите на региона, които отговарят на изискванията на закона, да кандидатстват в обявената вече кампания за нови съдебни заседатели, за да участват като представители на обществеността в дейността на съдилищата и в защита на правата и законните интереси на държавата и гражданите.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.