Руският газ към Украйна: Транзитирай или плащай

https://mreja.bg/skandali/ruskiyat-gaz-kam-ukrayna-tranzitiray-ili-plashtay/63087 Mreja.bg
Руският газ към Украйна: Транзитирай или плащай


Договоренността между "Нафтогаз" и "Газпром" за организацията на транзита на руски природен газ през територията на Украйна предполага принципа "транзитирай или плащай" (ship or pay), съобщи изпълнителният директор на компанията "Нафтогаз Украины" Юрий Витренко във Фейсбук, предадоха ТАСС и БТА.

Фактът, че подписахме договор за транзит по принципа "транзитирай или плащай" за пет години е изключително събитие при подобни условия. Това е първият случай в историята на Украйна, когато "Газпром" сключва договор за транзит по европейския принцип "транзитирай или плащай", написа Витренко.

Той уточни, че документът е бил подписан дистанционно - самият той поставил подписа си във Виена вчера следобед, а шефът на "Газпром" Алексей Милер - вечерта в Санкт Петербург.

"Ние с него преговаряхме до късно през нощта, надявайки се, че ще подпишем договорите на едно място, но на мен за подписването ми беше нужно съгласуване с управителния и надзорния съвет на "Нафтогаз", а също и с министерския съвет. Затова се наложи да отложим подписването и да го направим и дистанционно", поясни Витренко.

Представителят на "Нафтогаз" потвърди, че документът е подписан на базата на "европейските правила" за транзита на газ, а самата компания се явява "организатор на транзита" през Украйна.

По думите му договоренността предвижда "гарантирани обеми" на доставките на газ за транзита (65 млрд куб. м през 2020 и по 40 млрд куб. м през 2021-2024 г.) При това остава опцията за допълнителни обеми на транзиа "с по-голяма гъвкавост на резервиране, които ще се плащат по по-висока тарифа".

Витренко потвърди също, че страните са подписали споразумение за уреждане на съдебните спорове, което предвижда "оттегляне на всички текущи искове и жалби от двете страни" в съдебни инстанции./МИГ/

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.