Руски вестник: С турската намеса войната в Либия се превръща в глобална

https://mreja.bg/skandali/ruski-vestnik-s-turskata-namesa-voynata-v-libiya-se-prevrashta-v-globalna/62998 Mreja.bg
Руски вестник: С турската намеса войната в Либия се превръща в глобална


Руският всекидневник "Независимая газета" се спира днес на рязко изострилата се обстановка в Либия, след като едното от двете правителства там - това на Файез Сарадж, което е признато от ООН - официално поиска военна помощ от Турция, за да спре офанзивата на т.нар. Либийска национална армия (ЛНА) начело с Халифа жсрещу столицата Триполи. ЛНА е поддържана от редица страни като Египет, ОАЕ и Русия.Вестникът цитира турския президент Реджеп Ердоган, който заяви, че още в началото на януари ще поиска парламентът в Анкара да одобри изпращането на турски войски в Либия. Така, според "Независимая газета", гражданската война в Либия се превръща в глобална, защото в боевете за Триполи въвлечени ще се окажат либийци, турци, египтяни, суданци и руснаци, предава БТА.

Според подписания неотдавна меморандум между Турция и либийското Правителство на националното съгласие (ПНС) на Сарадж, размерът и пълномощията на турския военен контингент, който ще пристигне в Либия, не са посочени. Следователно Ердоган може да изпрати там както символична група съветници, така и пълноценни пехотни дивизии, отбелязва вестникът. Ясно е обаче едно: турският президент съзнава, че в Либия той се намесва не в локален конфликт, а във война, в която вече са въвлечени много държави.

Сред страните, които в една или друга степен подкрепят Хафтар, медиите най-често назовават ОАЕ и Египет, но нерядко като съюзници на ЛНА в пресата фигурират също Франция, Израел, Русия и Судан.

Руският всекидневник цитира думите на Ердоган от преди няколко дни, че днес в Либия се намират 5000 наемници от Судан и 2000 наемници от руската частна военна компания "Вагнер". "Какво правят те там? Известно е кой им плаща. Би било неправилно ние да пазим мълчание по този повод", каза турският президент по време на изненадващата си визита на 25 декември в Тунис. Несъмнено главна тема на преговорите му там е била Либия.

Опита се да му отговори говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който категорично отрече участие на руската държава във войната в Либия, която според него е "станала пристанище за наемници от огромен брой страни".

Влизането на Турция в либийската война няма да остане без отговор от страна на Кайро, добавя вестникът. По повод изявлението на Ердоган за готовността да окаже помощ на Сарадж с военна сила, египетският президент Абдел Фатах ас Сиси каза, че неговата страна "няма да позволи на никого да контролира (съседна) Либия. За Египет това е въпрос на национална сигурност". Отношенията между Анкара и Кайро отдавна са ледени.

Редица медии съобщават, че египетски танкове вече са тръгнали към либийската граница, а египетски самолети вече нанасят въздушни удари в Либия по столицата Триполи и по град Мисрата. Турското издание "Йени шафак", цитирано от руския вестник, публикува показанията на един от командирите на ВВС на ЛНА Амар Юсеф ал Джакама, взет в плен от войските на Сарадж, който казва, че "Вагнер" действа на югоизток от Триполи, в района на град Тархуна.

"Независимая газета" публикува мнение на руския експерт по Близкия изток Андрей Чупригин, според когото турските войски едва ли могат кардинално да променят хода на бойните действия в Либия. "Хафтар вече е спрян и без участието на Турция. Той от 8 месеца се опитва да превземе Триполи, но не успява", пише Чупригин и обяснява това с факта, че за клановете и племената в Триполитания - района на западна Либия и на столицата Триполи - ЛНА е чужда сила, опираща се на източната част на страната - Киренайка..

Според вестника противниците на Хафтар обясняват неговите неотдавнашни успехи с дрязгите в редовете на поддръжниците на Сарадж. Той се е скарал с ключовия си съюзник - племето мисрата, чиито бойци съставляват най-боеспособната част от армията на ПНС в Триполи. Но за главна причина за успехите на Хафтар се посочва сериозната военна помощ от чужбина - от арабските страни, а също и от Русия.

Необходимо е да се отбележи, че за разлика от много други страни, Турция от известно време открито поддържа своите фаворити в Либия. Още през ноември Ердоган проведе преговори със Сарадж и подписа с него меморандуми за разбирателство относно морските зони в Средиземно море и за сътрудничество във военната сфера. Първият документ бе оценен от редица страни като крачка към признаване на турската сфера на влияние в региона, а вторият - като свидетелство за скорошно нахлуване на турски войски в Либия, пише "Независимая газета".

Вестникът публикува и мнение на старши научната сътрудничка от Центъра за евроатлантическа сигурност Юлия Кудряшева, която смята, че участието на Турция в бойни действия в Либия е възможно само в ограничени мащаби. "Анкара едва ли ще се реши на пълномащабна операция, особено самостоятелна, без съюзници. Либия все пак е далече от Турция, условията там са различни от тези в Сирия и Ирак, където турските войски са привикнали да действат. Ако Ердоган все пак се намеси в либийската гражданска война, то ще бъде с ограничени сили, по-скоро за да регистрира своето присъствие в страната, а не за да унищожи съперниците на Сарадж", каза тя пред "Независимая газета".

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.