Радев стартира консултациите за промени в Конституцията с академиците

https://mreja.bg/skandali/radev-startira-konsultaciite-za-promeni-v-konstituciyata-s-akademicite/62710 Mreja.bg
Радев стартира консултациите за промени в Конституцията с академиците


Президентът Румен Радев започва консултации за необходимостта от промени в Конституцията.

Първата среща ще бъде с Правния съвет към държавния глава и с представители на академичната общност, съобщи БНР.

Президентът обяви, че започва дебат за необходимостта от промени в Основния закон преди три седмици, след като подписа указа за назначавенто на Иван Гешев за обвинител №1 и обясни, че отчетността на главния прокурор приключва с избора му:

"Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широкообществен дебат за промени в Конституцията."

След днешната среща с представители на академичната общност, консултациите продължават в четвъртък, когато Румен Радев ще разговаря на "Дондуков" 2 с представители на неправителсвени организации и професионални движения на магистрати.

Преди седмица президент и премиер размениха остри реплики по повод конституционната реформа. Президентът Радев заяви, че начинът на реализация на идеите на правителството за конституционна реформа не се препокриват с неговата представа за демократичност на законодателния процес. От своя страна премиерът Борисов каза президентът е опозиционен лидер с най-много власт в държавата.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.