Пренебрегнати мерки за безопасен труд вероятно са довели до смъртта на двама работници

https://mreja.bg/skandali/prenebregnati-merki-za-bezopasen-trud-veroyatno-sa-doveli-do-smartta-na-dvama-rabotnici/62730 Mreja.bg
Пренебрегнати мерки за безопасен труд вероятно са довели до смъртта на двама работници


Пренебрегване на мерките за безопасност са довели до тежкия инцидент при строителството на националното хранилище за радиоактивни отпадъци на площадката "Радиана" между Козлодуй и с. Хърлец, при който в понеделник сутринта загинаха на място двама работници, а други двама бяха ранени. Това са първоначалните заключения както на експертите от врачанската трудова инспекция, така и на специалистите от ДП "Радиоактивни отпадъци", които са възложител на строителството на хранилището недалеч от АЕЦ "Козлодуй".

Изпълнителният директор на държавното предприятие инж. Дилян Петров каза, че е започнала проверка, която трябва да установи всички обстоятелствата, предизвикали тежката трудова злополука. И от неговите думи стана ясно, че при строителството на хранилището не са били спазвани мерките за безопасност на обекта.

"През последния месец и половина бяха извършени две проверки на строителната площадка след сигнали, че не се спазват някои мерките по безопасност на труда, каза Петров. - Предприехме мерки да не нарушават строгите правила при това специфично строителство, което изисква много внимание от страна на охраната на труда и на самите работници от фирмата изпълнител на обекта."

Както научихме, сигналите са били предимно за това, че работниците на обекта не носят предпазните си каски, защитното облекло. При специфични дейности пък не са били използвани предписаните стоманени въжета и други задължителни приспособления за безопасна работа.

Мерките за безопасност обаче явно отново не са били спазени и това е довело до трудовата злополука. Според първоначалните данни кран е спускал снопове от арматурно желязо, а загиналите на място работници са стояли точно под стрелата, докато ранените им колеги са били встрани. Още не е ясно дали работниците са носели задължителните предпазни каски.

Тежките железни снопове по някаква причина падат от крана отведнъж и под тях загиват 63-годишен мъж от Мизия и 41-годишен работник от монтанското с. Горни Цибър. По-тежко е ранен друг 41-годишен работник, който веднага е бил откаран с линейка в университетската болница в Плевен.

Приетият пострадал работник има счупване на двете бедра, има няколко фрактури на ребрата, но състоянието му вече е стабилно и животът му е вън от опасност, каза в понеделник вечерта лекуващия плевенски лекар д-р Ивайло Пълев. - Утре (днес - б.а.) планираме да бъде опериран, ако всичко е наред след консултациите и изследванията, които са му направени."

Според зам.-директора на ДП РАО Георги Разложки вторият работник е пострадал по-леко и след като му била оказана медицинска помощ, бил освободен за домашно лечение.

"Основната грижа на за безопасната работа на обекта е на надзора, каза още инж. Разложки. - Има и консултант по безопасност. За да се разреши строителство на обекта, се изготвя план за безопасност. Нашият персонал основно има грижата да контролира какви материали се влагат и как се изпълнява проекта, за да може в бъдеще хранилището да изпълнява функциите си на защитна бариера."

Според експертите случаят на площадката "Радиана" е изключително сложен и ще бъде поет от Националната следствена служба. Разследването пък ще се наблюдава от Окръжната прокуратура във Враца.

След инцидента всички строителни работи бяха спрени докато не приключи разследването по случая и започналата проверка на трудовата инспекция. Вчера все още не бе разрешен достъпът до площадката "Радиана" за журналисти и вътре се допускаха само служители на държавното предприятие или дошлите на проверка по случая.

На площадката на бъдещото ядрено хранилище пристигнаха спешно и група от ръководството на бургаската фирма "Евробилд", която е един от изпълнителите на обекта и е наела загиналите и пострадали работници.

В немско-българския консорциум, който строи националното хранилище за радиоактивни отпадъци влизат както бургаското дружество, така и германското "Нукем". В консорциема влизат и българските фирми "Юнг проект", "Корект" и "Булинвест".

Консорциумът носи отговорност за изграждането на многобариерното съоръжение на площадката "Радиана", чиито първи етап е стойност за близо 72 млн. евро и се финансира от международния фонд "Козлодуй". Хранилището е предвидено за нискоактивни отпадъци, които ще се погребват в траншеи, след като преди това бъдат здапечатани в стоманобетонни конструкции. На площадката няма да се съхранява отработено ядрено гориво, а ниско и средноактивни отпадъци, генерирани от бита, медицината, както и отпадъци, получени при извеждането на спрените първи четири блока на АЕЦ "Козлодуй".

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.