Предизвикай: Вещното право! 1961-2019 (твърди корици)

https://mreja.bg/skandali/predizvikay-veshtnoto-pravo-1961-2019-tvardi-korici/59138 Mreja.bg
Предизвикай: Вещното право! 1961-2019 (твърди корици)


Луксозното издание на „Предизвикай: Вещното право!” съдържа 68 постановления и тълкувателни решения на Върховния съд и на Върховния касационен съд, постановени във връзка със Закона за собствеността. „Тълковникът“ съдържа актове от период от близо 60 години, които са систематизирани съобразно главите на ЗС. Актовете са оформени и по традиционния за поредицата „Предизвикай: Съдебната практика!“ начин – с ясно открояване на поставения пред съда въпрос и на дадения отговор. В това издание от поредицата е добавен и богат инструментариум за ориентиране и работа със съдебната практика.

Малко текст от книгата:

„Законодателят не може да обхване в хипотезата на правната норма цялото разнообразие от житейски случаи, при които действа правната норма и се пораждат предвидените в нея правни последици. … Като използва бланкетни понятия, нормативният акт неизбежно възлага на съдилищата функцията да ги изпълнят с конкретно съдържание. Така съдебната практика става съобразно волята на самия законодател съпричастна в конкретизацията на нормативния акт, без която той не може да бъде приложен.“

Решение № 4/16.06.2009 г. по к.д. № 4/2009 г. на КС на РБ

В предговора към книгата Стоян Ставру пише:

ДОБРИЯТ ТЕКСТ И ДОБРИЯТ СЪДИЯ

За философския залог на проекта „Предизвикай: Съдебната практика!“

Включването на предговори в повечето от книгите от поредицата „Предизвикай: Съдебната практика!“

! има за цел

– да допринесе за задълбочаването на връзката между философията и правото

– чрез „капитализиране“ на различни философски подходи към изследването на същността и начина на функциониране на правото в една от неговите най-динамични форми в България – съдебната практика.

Като основен „съюзник“ в процеса на философското осмисляне на структурата, значението и значимостта на юридическите текстове е привлечена литературата и предлаганите от нея възможности за „четене“ на съдебните решения.

Става въпрос най-вече за „износ“ на философия към правото, при което се търси висока степен на прагматичност на резултатите. Прагматичността е ликвидността, която търсят практикуващите юристи, поради което и всяка философия, която иска да стигне до тях, трябва да говори езика на прагматичността. Това е и причината предмет на изследването да бъде актуалната съдебна практика на най-висшия правораздавателен орган в България – Върховния касационен съд.

Затрупани с огромен обем от нормативни и съдебни текстове, практикуващите юристи все по-рядко и все по-трудно отделят време и внимание на философското осмисляне на процесите, които създават правото като функциониращ „в реално време“ социален феномен. А именно практикуващите юристи са тези, които

– работят с „живото“ право и

– се нуждаят ежедневно от неговото философско осмисляне, включително в най-непосредствения за тях нормативен интерфейс – съдебната практика.

Ето защо проектът „Предизвикай: Съдебната практика!“ възприема съдебната практика като ключ към „вътрешния живот“ на правото – ключ, който се подчинява и дори създава сам своята собствена философия.

Стоян Ставру завършва „право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2002 г. От 2010 г. е магистър в същия университет по „Социална и юридическа психология“. Лектор в различни семинари в областта на гражданското и медицинското право.

Защитава докторска дисертация на тема „Правна същност на сервитутните права според българското законодателство“ (СУ „Св. Климент Охридски“ , 2009). От 2005 г. е хоноруван асистент в СУ „Св. Климент Охридски“ по вещно право и гражданско право – обща част. От 2012 г. е хоноруван преподавател и по биоправо, част от магистърската програма „Интегративна биоетика“ във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. От 2009 г. като хоноруван преподавател в Нов български университет води курсовете по медицинско право, правни проблеми на клиничната медицина и правни проблеми в доболничната помощ.

Учредител на Фондация за развитие на правосъдието и член на Настоятелството и на Изследователския екип на фондацията (2011). Лектор в Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ (от 2012 г.).

В СУ „Св. Климент Охридски“ защитава докторска дисертация на тема „Човешкото тяло между въплътеността и конвенцията. Съвременни перспективи“ (2015).

Създател е на професионален сайт „Предизвикай правото!“ (http://challengingthelaw.com/).

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.