ПП-ДБ мъстят: Тотална чистка в София! Татко Петко уволнява наред с подписа на Васил Терзиев

https://mreja.bg/skandali/pp-db-mastyat-totalna-chistka-v-sofiya-tatko-petko-uvolnyava-nared-s-podpisa-na-vasil-terziev-2/120121 Mreja.bg
ПП-ДБ мъстят: Тотална чистка в София! Татко Петко уволнява наред с подписа на Васил Терзиев

Чистка в Столичната община са договорили розовите партньори ПП, ДБ и „Спаси София“ още преди първия тур на изборите, научи „Филтър“ от щаба на Васил Терзиев. Убедени, че печелят вота, от местната коалиция вече имат списък за уволнения — от директори, през началници на отдели до изпълнителски длъжности.

Кметството се управлява 18 години от екипа на Йорданка Фандъкова и много от ръководните кадри са там над 10 години. Под нея има 8 заместник-кметове, шеф на администрацията и главен архитект. Всички до един си тръгват с Фандъкова доброволно, защото са политически назначения. За техните постове вече има нови фаворити, за които още текат преговори между трите формации.

Директорите обаче са около 30 души. Всички ще бъдат сменени заедно с повечето началници на отдели на тяхно подчинение. Някои от тях са започнали да разчистват бюрата си още преди изборите, а други в понеделник след първия тур, когато са отишли на работа.

Осемте заместник-кметове ще бъдат разпределени между ПП, ДБ и „Спаси София“ в отношение 4:2:2, но се очаква общината да има нова структура и те да бъдат намалени. Преговорите за разпределение на заместник-кметските постове не минали без напрежение между партньорите, но в крайна сметка са постигнати някакви договорки.

„Тройната коалиция“. Така служителите на общината наричат новите управляващи, които напират да спечелят балотажа. Засега имената на новите заместник-кметове са известни на тесен кръг от върхушката на ПП, ДБ и „Спаси София“, но за никого не е тайна кой ще стане главен архитект, ключов пост за пренаселен град като София – фаворитът на трите партии е арх. Любомир Георгиев от организацията „Екипът на София“, който ще заеме поста на досегашния главен архитект Здравко Здравков.

„Екипът на София“ е присъдружна организация на „Продължаваме промяната“ и участва в кампанията им за парламентарните избори. Името на Любомир Георгиев дори беше спрягано като кандидат за кмет на местната коалиция, но надделя Васил Терзиев.

Учил и работил в Европа, през 2017-а Георгиев става директор на общинското предприятие „Софияплан“, което отговаря за пространственото и стратегическо планиране на Столичната община. Напуска през 2021 г. с целия си екип, за да стане част от „Продължаваме промяната“.

Точно тогава „Екипът на София“ се превръща в нещо като алтернатива на „Спаси София“, а между двете организации дори прехвърчат искри и се появява напрежение заради конкуренция за място в коалицията ПП-ДБ и апетити за власт в общината.

С помощта на Кирил Петков и Христо Иванов напрежението е свалено и постовете договорени – Любомир Георгиев става главен архитект, а Борис Бонев председател на Общинския съвет, който е най-ключовият орган в управлението на общината. На Бонев е предлаган и пост на зам.-кмет, но той е отказал.

Нежният Борис Бонев е общински съветник през последните 4 години и най-добре познава схемите в кметството, от които доволно папкаше. Според източниците на „Филтър“ точно той е човекът, конто ще посочва хората в списъка за уволненията.

Човекът, който отново ще има решаваща дума при назначенията, пък е канадецът Кирил Петков, респективно баща му, станал популярен като Татко Петко, а Васил Терзиев само ще подписва документите.

Междувременно Борис Бонев беше кандидат за кмет през 2019 г. като независим и без листа от съветници. Тогава кандидат за кмет от десните е архитект Борислав Игнатов, който също остава общински съветник и е един от зам.-председателите на местния парламент.

По едно време известен го направиха снимките на голата му приятелка, но това не му попречи да запази обществения си пост. В новата писта на ПП, ДБ и „Спаси София“ Игнатов отсъства, защото не е бил поканен да се включи.

Източник: narod.bg

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.