Пендаровски: Преговорите на Скопие с ЕС ще продължат най-малко 7 години

https://mreja.bg/skandali/pendarovski-pregovorite-na-skopie-s-es-shte-prodalzhat-nay-malko-7-godini/62674 Mreja.bg
Пендаровски: Преговорите на Скопие с ЕС ще продължат най-малко 7 години


В най-добрия случай преговорите за членство на Скопие в Европейския съюз ще продължат 7 години. Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски посочва, че за да се преживее този период на преговори, ще трябва да се направят вътрешни реформи и да се спре изселването на населението, защото, по неговите думи, стотици хиляди граждани вече са напуснали югозападната ни съседка, предава скопският телевизионен канал „Алсат – М“.

Той посочи, че след историческата грешка към Северна Македония и Албания, през пролетта на 2020 г. е възможно преговорите да бъдат отворени с новата методология, предава "Фокус".

Според него проблемът с организираната престъпност и високата корупция са не само предизвикателство за прокуратурата и съдебната система, но и основно условие за поддържане на обществения ред. Външният министър Никола Димитров заяви, че мини-шенгенът не замества ЕС.

Конференцията, организирана от Съюза на европейските федералисти на Македония, също обсъди как бавният икономически растеж, безработицата и ниските заплати, слабостите в образователната система, общественото здравеопазване и опазването на околната среда предизвикват все по-голямо недоволство сред гражданите и са основните мотиви за изселването. Няма официални статистически данни на Бюрото за статистически данни, но скорошен анализ на Световната банка показва, че около 500 000 души са напуснали страната.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.