Отличници в конкурс за наука ще ни представят в САЩ и Люксембург

https://mreja.bg/skandali/otlichnici-v-konkurs-za-nauka-shte-ni-predstavyat-v-sasht-i-lyuksemburg/62626 Mreja.bg
Отличници в конкурс за наука ще ни представят в САЩ и Люксембург


Четирима лауреати от общо 15 участници ще могат да участват в най-големия световен конкурс за научно-изследователски ученически проекти International Science and Engineering Fair в Анахайм, САЩ през май 2020 г., както и на панаира Expo Science в Люксембург.

Националния конкурс "Панаир на иновациите и науката", който тази година е посветен на 150-годишния юбилей на БАН, откри в петък заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева заедно с председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. Ученици и учени се събраха в Античния културно-комуникативен комплекс Сердика. БАН и МОН организират панаира по програмата "Образование с наука", която стартира тази година.

Учениците наредиха своите проекти, които са в областта на математиката и природните науки. "Конкурсът е единственото подобно състезание в България, което освен престиж, дава и достъп. Това е една прекрасна инициатива,, инициирана от млади хора като вас", каза Карина Ангелиева. Тя обясни, че БАН и министерството искат учениците от цялата страна да научат за конкурса и повече деца да се включат в него. Ангелиева е благодарна за прекрасното партньорство с БАН и Института по математика и информатика.

Участие в панаира взеха ученици от различни гимназии, които са подготвяли своите проекти в продължение на месеци. Повечето от тях вярват, че възможността да се изяват на международни конкурси ще ги срещне със специалисти от любимите им научни области, които ще ги обогатят.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.