Окончателно! Пневмония убила 3-годишния Алекс, не е открита вина на лекари и болници (Обзор)

https://mreja.bg/skandali/okonchatelno-pnevmoniya-ubila-3-godishniya-aleks-ne-e-otkrita-vina-na-lekari-i-bolnici-obzor/62378 Mreja.bg
Окончателно! Пневмония убила 3-годишния Алекс, не е открита вина на лекари и болници (Обзор)


Връщат на работа шефовете на педиатрията,

“Пирогов” и “Лозенец”, както и лекувалата

детето д-р Елена Георгиева, след като бяха

отстранени по искане на премиера Борисов

Бързо развила се тежка двустранна хеморагична пневмония е причината, довела до смъртта на 3-годишния Алекс. Това потвърди окончателният доклад от проверката, която здравният министър Кирил Ананиев възложи на медицинския надзор по случая. Не е открита вина на лекари и болници за смъртта на детето.

Момченцето почина на 14 ноември, а смъртта му предизвика остри реакции след разказ на родителите, че детето е било прехвърляно между болници. То първоначално било заведено в педиатричната, но след дълго чакане там родителите го завели в “Лозенец”. В бившата Правителствена болница го прегледали и изпратили да се лекува вкъщи. Часове по-късно състоянието на 3-годишния Алекс не се подобрявало, родителите отново го завели в педиатрията и там чакали часове, докато ги приемат. След второ рязко влошаване на състоянието му, детето е откарано и в “Пирогов”, където умира.

Веднага след като родителите обявиха своята версия, Изпълнителна агенция “Медицински надзор” започна

проверка в трите лечебни

заведения, както и на

личния лекар на

момченцето

Вътрешни комисии в трите болници също направиха проверка. Беше изискана и независима експертиза от трима експерти - пулмолог, вирусолог и инфекционист, на които бе възложена работата върху хистологичните (тъканните) изследвания.

Междувременно, възмутен от бездушието на лекарите, в случая се намеси и премиерът Бойко Борисов. Той се срещна с родителите, а веднага след това поиска отстраняване от работа на шефовете на трите болници - проф. Асен Балтов на “Пирогов”, проф. Любомир Спасов на “Лозенец” и д-р Димитър Русинов на детската болница, както и на д-р Елена Георгиева, която е приела и лекувала Алекс в педиатрията. Борисов изрично поиска от здравния министър Кирил Ананиев

да бъде раздадено

възмездие за

смъртта на Алекс

“Ананиев, докато тече проверката, искам да отстраниш всички директори на болници, всички замесени в процеса по лечението на 3-годишното дете, което почина в София. Говорете с прокуратурата да ползват ВМА за експертизи. Трябва да има възмездие. От наша страна това, което трябва да се направи, ще бъде направено. Такова бездушие, да гледат детето така... Разстроих се! Незабавно да се махат оттам! Докато свършат проверките и се намерят виновните. Направихме детски отделения, инвестирахме толкова много пари, а сега разплакахме родителите”, обърна се Борисов към здравния министър, след като се срещна с родителите на Алекс.

“Окончателният доклад потвърждава причината за смъртта на детето - тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове), причинена от вирусна инфекция, при която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи и полиорганна недостатъчност в надбъбречните жлези. Последните са от съществено значение за изключително бързото развитие на болестта. Проверката на “Медицински надзор” не е констатирала пропуски в диагностично-лечебния процес”, заявиха от Министерството на здравеопазването в петък вечерта, след като получиха документите агенцията.

От петък директорите на трите болници, както и д-р Георгиева са върнати на работа.

“С оглед приключването на проверката на Изпълнителна агенция “Медицински надзор” в трите болници от днес директорите на лечебните заведения са възстановени на работа”, заявиха от МЗ.

Прокуратурата обаче

продължава със

своето разследване,

като МЗ ще предостави цялата документация, с която разполагат. Целта е да бъде оказано пълно съдействие на компетентните органи в хода на разследването.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.