Около 600 хил. лв. е недостигът в Националната художествена академия

https://mreja.bg/skandali/okolo-600-hil-lv-e-nedostigat-v-nacionalnata-hudozhestvena-akademiya/62813 Mreja.bg
Около 600 хил. лв. е недостигът в Националната художествена академия


Приблизително около 600 000 лева е недостигът на средства в Националната художествена академия и той не е само за заплати. "Имаме неотложни плащания по договорености, имаме с мобилен оператор за доставка на интернет, приблизително около 600 000 лева е недостигът - със заплати и с всичко, с което сме на минус". Това съобщи пред журналисти проф. Николай Драчев, който е ректор в оставка в НХА, цитиран от БТА.

Ректорът каза, че още през юни е писал до министъра на образованието и науката, че в НХА имат недостиг на средства, и добави, че е писал и до финансовия министър. Попитан за колко време са се натрупали тези 600 000 лева недостиг, проф. Драчев отговори, че "това са средства, които са в цялата година".

Не искам да имаме конфронтация с МОН, водили сме разговори с министъра и комисия ще намери баланса, заяви ректорът. Той каза, че представители на Академичния съвет на НХА вчера са имали среща с министъра на образованието, а днес ще има и втора среща. След като приключи одитът, който прави МОН, ще се излезе с официално становище на НХА и на МОН, обясни проф. Драчев.

Той каза пред журналисти, че заплати не са плащани на преподавателите в НХА за ноември и декември, а са изплатени аванси за ноември. "Имаме субсидия от 220 000 лева, около 108 000 лева от собствени средства и някакъв процент ще им бъде изплатен. Очакваме какво ще каже МОН и ще има решение", заяви ректорът.

Той обясни, че 278 000 лева са средствата на месец за заплати в НХА, а 260 000 лева са средствата за декември. Попитан дали средствата за заплати са пренасочвани за ремонти в НХА, проф. Драчев отговори: "Няма как да ги пренасочваме, ние сме плащали просто неотложни ремонти". За използваните средства за неотложните ремонти ректорът коментира: "В реставрацията сме спрели водата, тъй като има течове. Трябваше да направим ремонт. На "Дондуков" е същата работа. В студентските общежития вертикалните щрангове са от 50-60 години и трябва да се сменят, защото има аварии. Ние, реално, ако не бяхме ги плащали тези неща, трябваше през септември да спрем учебния процес".

Ректорът каза, че стипендиите на студентите са били изплатени. От Студентския съвет на НХА уточниха, че студентите са си получили стипендиите за успех, предстои да бъдат изплатени и стипендиите за значими студентски постижения.

Проф. Николай Драчев коментира въпроса за недостига на средства в НХА при представянето на резултатите от проекта за новия корпус на художествената академия.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.