НПО-та и сдружения на магистратите на разговори при президента

https://mreja.bg/skandali/npo-ta-i-sdruzheniya-na-magistratite-na-razgovori-pri-prezidenta/62809 Mreja.bg
НПО-та и сдружения на магистратите на разговори при президента


Продължават консултациите при президента за нуждата от промени в Конституцията. Разговорите на „Дондуков” 2 са с неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати, предаде NOVA. Водещият въпрос е "Кой трябва да разследва главния прокурор?".

Разговорите по темата започнаха във вторник, когато Румен Радев се срещна с академици и представители на правния си отдел. Основният въпрос беше дали проблемът е системен поради противоречив и неправилен прочит на Конституцията.

Президентът иска тълкуване и на предложените от Министерския съвет промени в НПК, които предвиждат да се създаде нова длъжност на независим прокурор, който да разследва главния. Румен Радев иска и разговор за ефективността на ВСС. Наред с това държавният глава иска да се обсъди и това гражданските права на всеки гражданин да могат да се защитават от самия него, като се сезира КС за евентуални нарушавания на основни права от страна на публичната власт.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.