Новият патриарх засилва разцеплението в обществото и води към разкол църквата

Твърдо може да се очаква, че чрез Даниил, Русия ще се меси у нас

https://mreja.bg/skandali/noviyat-patriarh-zasilva-razceplenieto-v-obshtestvoto-i-vodi-kam-razkol-carkvata-6/137601 Mreja.bg
Новият патриарх засилва разцеплението в обществото и води към разкол църквата

Твърдо може да се очаква, че чрез Даниил, Русия ще се меси у нас

„Българската православна църква е в добри ръце! Светейшият ни патриарх Даниил отдавна е доказал, че е смел човек, че е смирен и в същото време непоколебим духовник! Имаме огромна нужда именно от такива водачи!“ – това са думи на Петър Волгин, емблема на Русия сред българите.

 

Не ни е работа на хора, които не сме религиозни, да се изказваме за избора на патриарх, но това засяга обществото като цяло. Медии и институции представиха избора с такава дандания, все едно избират президент на България. Все едно сме клерикална държава. И някои точно това искат да стане. Да изградим някакъв путинов модел – патриарх и президент единни заедно, даже и в завоевателна война. И българският патриарх да се прегърне с руския, да подкрепи Русия. Впрочем в изказвания досега новият патриарх е правил точно това.

 

Този избор, за съжаление, вещае проблеми в обществото за години напред, и разделение в църквата.

Разликата от 3 гласа повече за избрания владика Даниил, пред фаворита, спечелил най-много номинации и гласове на първи тур митрополит Григорий, е симптом за разцепление.

Не на последно място, защото Григорий не е някакъв „евроатлантически“ митрополит, и изборът не е между ЕС и Русия. Изборът беше между по-умерения фаворит, сдържан по отношение на Русия, и откровено проруски митрополит.

 

Ако в Българската църква е имало две групи в отношението към Русия, номинацията за патриарх показва, че по-голямата е подкрепяла Григорий.

Сега с три гласа преднина и три невалидни бюлетини патриарх стана Даниил.

Дано в гласуването да не са се намесили и други руско-православни фактори, каквито блестят на кубетата на храма „Св. Александър Невски“.

 

Присъствието на Митрофанова като гост на събора, който избра патриарх, изказването й, че Русия възстановила българската патриаршия, възторзите от избора на хора като Волгин, само допълват картината. Всички руски проксита посрещат с ентусиазирани коментари избора на Даниил за патриарх. Твърдо може да се очаква, че чрез новия патриарх Русия ще се меси у нас. Ще започне с посещение на московския патриарх Кирил, с някои скандални изказвания от него, и от българския.

Църквата ще се превърне в непрекъснат дразнител в и без това разделеното общество. Досега в това разделение тя сдържаше страстите, не на последно място и поради благоразумието на покойния патриарх Неофит.

 

Според църковните правила патриарх не се сменя на избори, избран е доживот. Като се има предвид възрастта на новия патриарх, очакват ни дълги години на църковни скандали и вероятно на разкол.

 

Първият симптом даде архимандрид Никанор, който след избора на патриарха веднага обяви, че напуска Българската православна църква (БПЦ) и че изборът е „по учебник на КГБ“.

 

Имаше години наред разкол в църквата през 90-те години на миналия век, който накрая беше овладян. При сегашната поляризация обаче има всички условия БПЦ успешно да се разцепи на две църкви.

 

Като се има предвид, че църковният клир (професионалните духовници) в България е само около 1500 души, не е трудно да се разцепят според настроенията на вярващите, от които зависят приходите на църквите. Още повече, когато между митрополитите и патриарха започнат неизбежни търкания.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.