Новата финландска министър-председателка: Не се чувствам като ролеви модел

https://mreja.bg/skandali/novata-finlandska-ministar-predsedatelka-ne-se-chuvstvam-kato-rolevi-model/62634 Mreja.bg
Новата финландска министър-председателка: Не се чувствам като ролеви модел


"Не се чувствам като ролеви модел", довери в интервю за Ройтерс 34-годишната финландска министър-председателка Сана Марин - най-младият премиер в света.

Социалдемократката едва оглави правителството на Финландия във вторник и само два дни по-късно се озова на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел редом до влиятелни фигури като френския президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се усмихна на Сана Марин и я прегърна топло, предава БТА.

Медии от целия свят отразиха назначаването на младата жена за премиер на Финландия. Много от тях видяха в нея "ролеви модел" за общества, в които политиката отдавна е доминирана от по-възрастни мъже, отбелязва Ройтерс.

"Не се чувствам като ролеви модел. Може и да съм за някои хора, но всички ние сме просто хора", каза Сана Марин пред агенцията. Тя добави, че "са важни (актуалните) въпроси, а не хората зад въпросите, по които всички ние работим. Мисля, че всички са важни."

34-годишната финландска министър-председателка, която започва политическата си кариера на около 25-годишна възраст, разказа, че е била стимулирана от промените в климата и усещането, "че по-старото поколение не (им) обръща достатъчно внимание". Тя увери, че зад нейния успех не се крие никаква тайна, а "просто здрава работа".

Сана Марин, чието правителство от 19 министри включва 13 жени, каза, че ще работи в тясно сътрудничество с европейските съюзници. "Ние сме по-силни заедно. Никой от нас не може да намери решенията сам", подчерта тя.

Oчаквайте подробен материал за нея по-късно на 24chasa.bg!

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.