Николина Ангелкова била посредник в контрабанда на руски горива през Вальо Златев?

Отстраненият главен секретар на МВР Живко Коцев покровителствал схема за милиарди на „Лукойл Нефтохим“

https://mreja.bg/skandali/nikolina-angelkova-bila-posrednik-v-kontrabanda-na-ruski-goriva-prez-valyo-zlatev-6/131542 Mreja.bg
Николина Ангелкова била посредник в контрабанда на руски горива през Вальо Златев?

Отстраненият главен секретар на МВР Живко Коцев покровителствал схема за милиарди на „Лукойл Нефтохим“

Оказва се, че Живко Коцев, който бе уволнен от длъжността главен секретар на МВР, е покровителствал не само контрабандните канали на Никола Николов – Паскал и баща, и син Димитрови за износ на цигари към ЕС, а и мащабна схема за внос и износ на преработван в бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим“ руски петрол и заобикаляне на ембаргото на Евросъюза за внос и износ на руски горива, става ясно от разкритията, направени от човек от службите за сигурност.

 

Твърди се, че разработката на ДАНС срещу Живко Коцев и бившия директор на Агенция „Митници“ Павел Тонев е стартирала още миналата есен, а заради предполагаем теч на информация от ДАНС към ПП, тази пролет Тонев е бил спешно сменен от финансовия министър Асен Василев с арестуваната през миналата седмица Петя Банкова. Тонев е постъпил на работа като съветник на Асен Василев във финансовото министерство, но съществуват данни, че е спускал ежедневни задачи на наследилата го Банкова.

 

Ангажиран в разследването, което до този момент е засекретено поради геополитически причини и съществуващ огромен риск за националната сигурност, разкрива, че в ДАНС са събрани множество доказателства, че „Лукойл Нефтохим“ внася контрабандно руски петрол тип „Уралс“, който с фалшиви документи е представян като гориво, идващо от Латинска Америка и Африка.

 

Впоследствие горивото е преработвано в бургаската рафинерия и тайно е изнасяно от България чрез танкери, а и с цистерни през ГКПП „Дунав мост“. Контрабанда, закриляна от Агенция „Митници“ и от уволнения главен секретар на МВР Живко Коцев се е случвала и с вноса на газ от Русия, влизащ в България през фирма на бившия директор на „Лукойл“ Валентин Златев и уж служеща като суровина за функционирането на петролната рафинерия в Бургас. На практика обаче само около 30% от количествата газ отивали за производствени нужди на „Лукойл Нефтохим“, а другите 70% газ са продавани на черно в България и Румъния, лишавайки държавния бюджет от стотици милиони левове под формата на акциз.

 

Смята се, че контактите и плащането на ежемесечни подкупи от „Лукойл“ към МВР и Агенция „Митници“, е минавало през бившия директор на българския клон на петролното дружество Валентин Златев и ексминистърката на туризма Николина Ангелкова, която миналата есен стана съдружник на Златев в туристическата фирма „Тера уей инвестмънт груп“, управляваща активи за над 500 млн. лв.

 

След показната акция на ДАНС и Антикорупционната комисия по задържането на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова и мистериозното изчезване на главния секретар на МВР Живко Коцев миналата седмица, в медиите изтекоха скандални снимки на Коцев с Николина Ангелкова.

 

На една от тях Живко Коцев се вози до Ангелкова на задната седалка на лимузина Мерцедес Майбах“ и гордо позира с часовник „Хубло Биг Бен“, чиято пазарна стойност е около 50 000 евро. Живко Коцев е заснет с Ангелкова и пред ВИП залата на летище София в компанията на арестувания контрабандист Стефан Димитров. Според запознати Стефан Димитров е участвал в контрабандния износ на преработен руски нефт в България към Гърция и Румъния и през него са минавали множество сенчести схеми на “Лукойл Нефтохим“.

 

Съмненията, че Валентин Златев и Николина Ангелкова са били посредници между „Лукойл Нефтохим“, главния секретар на МВР Живко Коцев и шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова за осигуряване на чадър върху контрабандата на горива и заобикаляне на дерогацията за „Нефтохим“, се подсилват и от честите срещи, които контрабандистите и високопоставените държавни служители са си устройвали в 5-звездния хотел „Хаят“ в Правец. Хотелът е собственост на Вальо Златев, а според запознати, Ангелкова също има дялово участие там.

 

„Познавам г-н Живко Коцев по-малко от година. За този кратък период сме се виждали както на публични събития, така и по поводи. Никога не съм се интересувала и не знам подробности за работата му. Съжаля-вам, че името ми се замесва в тази история с политически и МВР привкус.

 

Подчертавам, че нямам информация дейността на хора, свързвани с г-н Коцев. Моята работа е предимно в чужбина, а в България не реализирам никакви професионални дейности, свързани с администрация и институции, за да не създавам фон и спекулации поради биографията ми в изпълнителната власт и политиката. Нямам какво да крия, но отказ- вам да влизам в политическа интрига и името ми да бъде използвано от политически опоненти в какъвто и да е

тълкувателен контекст.

Ще  съдействам на компетентните органи с истината, ако бъда потърсена“, написа във фейсбук профила си Николина Ангелкова, след като снимките й с Живко Коцев и с контрабандиста Стефан Димитров се завъртяха в публичното пространство.

 

Да, обаче това е абсолютна лъжа. Ангелкова не казва истината най-малкото защото на кадрите е със стария си нос тип „Гаргаел“. Злополучната министърка на туризма го оперира преди 2 години и половина, тоест снимките със сигурност са правени най-рано през 2022 г., а не „преди по-малко от година“.

 

Според запознат от службите за сигурност Николина Ангелкова е обект на разследване от новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията, която има и разследващи функции. Твърди се, че Ангелкова е проверявана заради съдружието си с Валентин Златев, което е в конфликт на интереси със заемания от нея в периода 2014-2020 г. пост на министър на туризма. Ангажирани в разследването срещу Ангелкова разкриват, че нейното влияние в министерството минава през зам.-министъра Ирена Георгиева, която е на този пост от 2015 г., през Владимир Петров, директор „Концесиониране“, Иван Виделов, директор „Контрол“ и главния секретар на министерството Мирослава Николова.

 

Всички те не са осъществили контрол спрямо туристическата фирма на Валентин Златев, въпреки че през последните 2 г. в дружеството на петролния олигарх са настъпили множество промени: преобразувания, промяна в собствеността, промяна в управлението и дори залог на

предприятие. Според закона туристическата фирма е длъжна да уведоми Министерството на туризма и да поиска разрешение за настъпилите промени.

 

„Възниква ситуация, при която залого-получателят може да стане концесионер на плажни ивици което би нарушило обществения интерес и този на държавата“ коментира казуса с Ангелкова Валентин Златев, и липсата на контрол от страна на Министерството на туризма източник от службите за сигурност.

 

Ангелкова е разследвана и за обстоятелствата, при които е придобила апетитен парцел в Созопол на метри от морето. Имотът е описан в декларацията на Ангелкова пред КПКОНПИ през 2022 г., като според документите парцелът е придобит от нея срещу сумата от 557 412 лв., предоставени й като банков кредит. Бившата министърка на туризма е собственик и на друг апетитен имот – тя притежавала къща с размерите на прогимназия на улица „Липа“ в столичния квартал „Бистрица“, а запознати разказват, че понякога парцелът под имението е принадлежал на Васил Златев, покойният бака на Валентин Златев.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.