Модерно съоръжение в Кубратово доближава „Софийска вода“ до енергийно неутрален бизнес

https://mreja.bg/skandali/moderno-saorazhenie-v-kubratovo-doblizhava-sofiyska-voda-do-energiyno-neutralen-biznes/62190 Mreja.bg
Модерно съоръжение в Кубратово доближава „Софийска вода“ до енергийно неутрален бизнес


Строежът на ново съоръжение за метан ограничава нови вредни емисии в атмосферата

„Софийска вода“ строи нов метан танк в пречиствателната станция за отпадъчни води в Кубратово. Чрез него ще се увеличи значително производството на зелена енергия от отпадъчните води на София. С новото съоръжение метан танковете в софийската пречиствателна станция ще станат общо 5.

Новият метан танк ще е със същия капацитет като останалите четири – 7000 кубически метра. След въвеждането му в експлоатация се очаква мощностите на станцията да се увеличат с още 25%. Съоръжението ще гарантира

постоянни количества биогаз

дори и при ремонт и профилактика на някой от старите метан танкове.

На този етап вече е изградена комуникационната система, осигуряващата функционирането на съоръжението, изградени са дъното на метан танка и конструкцията на сградата.

Цилиндричните съоръжения имат ключова роля при производството на метан. В тях се стабилизират утайките, останали от отпадъчните води на столичани. Докато протича ферментационният процес, се отделя биогаз, който се използва за производство на топлинна и електрическа енергия. Самите утайки пък след изсушаване се превръщат в смес за наторяване, богата на азот, фосфор и други.

Количествата произведени ток и топлина в пречиствателната станция при сегашния капацитет успяват да покрият енергийните нужди на самата станция, без да се налага допълнително закупуване на електроенергия. С осъществяването на този затворен производствен цикъл софийската пречиствателна станция през изминалите години се нареди сред първите пет в света от над 3000 в групата „Веолия” и е убедителен работещ

пример за кръгова икономика.

Новият метан танк е проектиран и се строи съгласно най-модерните технологии. Той включва и обслужваща сграда за спомагателни съоръжения.

Метан танкът ще бъде високо енергийно ефективен, каквато е основната цел на работата на цялата пречиствателна станция. В него ще се осъществява по-качествена ферментация и съответно ще се добиват по-големи количества биогаз. Преработените утайки ще са с по-високи показатели –

по-малко миризми и органични вещества,

както и по-компактни като обем. Това ще намали и разходите за транспорт на утайките.

Още една технологична новост е различният начин за разбъркване на утайките в новия метан танк. То ще се извършва механично чрез 3-пропелерна бъркалка вместо чрез газ като в останалите четири.

Припомняме, че метан танкът с обща стойност от 6 млн. лв. е включен в инвестиционната програма на „Софийска вода”. Реализацията му е изцяло осъществена от специалистите на „Веолия” - от чертежа през строежа до въвеждането му в експлоатация и неговото ползване. Това е

сертификат за инженерния потенциал

на групата, част от която е „Софийска вода“. „Пречиствателната станция за отпадъчни води в Кубратово е образец за кръгова икономика и енергийна ефективност не само в страната, но и в Европа. В „Софийска вода“ знаем колко ценен природен ресурс е чистата вода. Затова колегите в Кубратово не спират да работят за модернизирането и усъвършенстването на системите с цел

да не бъде пропиляна нито една капка

вода или енергия“, заяви изпълнителният директор на „Софийска вода“ Васил Тренев.

Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води „Кубратово“ преработва над 350 000 кубически метра води в денонощие и над 130 млн. куб. м на година. Така за над 30 години съществуване станцията е преработила общо над 4 млрд. куб. м отпадъчна вода, или близо 8 пълни обема на язовир „Искър”.

Основната й функция е да преработва отпадъчните води на милионния град и да връща водата в река Искър с

качества, идентични с тези на чиста речна вода.

Пречистването на фосфора и азота в третичното стъпало на станцията гарантира чистотата на Искър, години носила мрачната слава на мъртва река.

Денонощно екип от 80 специалисти, работещи в станцията , превърнаха откритото през 1984 г. съоръжение във водещо сред компаниите на световния лидер за водни и екологични услуги и решения „Веолия”.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.