Миенето на зъбите три пъти дневно предпазва от сърдечна недостатъчност

https://mreja.bg/skandali/mieneto-na-zabite-tri-pati-dnevno-predpazva-ot-sardechna-nedostatachnost/62201 Mreja.bg
Миенето на зъбите три пъти дневно предпазва от сърдечна недостатъчност


Учени от Република Корея установиха, че миенето на зъбите три пъти дневно може да намали риска ни от сърдечна недостатъчност с 12%, пише в. "Дейли мейл".

Екипът на Сон Тае Джин от университета в Сеул изследвал връзката между оралната хигиена и проблемите на сърцето. Редовното миене на зъбите снижава броя на бактериите, които се развиват във венците и между зъбите. По този начин те не навлизат в кръвоносната ни система, предава БТА.

Сеулските учени анализирали данните на 161 хиляди души на възраст между 40 и 79 години. Те преминали през редовни медицински прегледи в периода 2003-2004 година. Десет години по-късно се оказало, че около 5% от тях развили сърдечна недостатъчност, а 3% - предсърдно мъждене.

Оказало се, че редовното миене на зъбите намалява риска от сърдечна недостатъчност с 12%, а от предсърдно мъждене с 10%. Получените данни не зависели от такива фактори като възрастта на участниците, пола им, социалния им статус, консумацията им на алкохол и от индекса на телесната им маса.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.