Мицотакис: Гърция ще защити суверенитета си от нарушения от страна на Турция

https://mreja.bg/skandali/micotakis-garciya-shte-zashtiti-suvereniteta-si-ot-narusheniya-ot-strana-na-turciya/62543 Mreja.bg
Мицотакис: Гърция ще защити суверенитета си от нарушения от страна на Турция


Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви днес, че хладнокръвното отношение на Атина към нарушенията от страна на Анкара не трябва да се тълкува неправилно от Турция, тъй като Гърция има възможности и желание да защити суверенитета си, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Мицотакис говори след среща със сръбския президент Александър Вучич, който е на официално посещение в Гърция.

Съгласихме се, че само международното право в крайна сметка гарантира мирното съвместно съществуване на народите, особено в такива региони като Източна Европа, в които има обременено с проблеми историческо минало. Хладнокръвното и стабилно отношение към постоянните нарушения от страна на Турция в Средиземноморието не трябва да се възприемат неправилно, подчерта Мицотакис.

По думите му Гърция има възможности и желание да защити националния си суверенитет и права, когато и да се наложи това.

Той отбеляза, че цялата международна общност е застанала на страната на Гърция по въпроса за "недействителния меморандум" за сътрудничество между Турция и Либия.

Не трябва да се забравя, че той бе осъден от ЕС, САЩ, Египет, Израел. Нашата страна има много силни съюзници в целия свят, каза Мицотакис.

Той добави, че Гърция няма да спре да подчертава, че е необходимо да се зачита международното право, което условие за добросъседските отношения. И ние винаги подкрепяме искрения диалог, каза премиерът.

През ноември турският президент Ердоган и ръководителят на правителството на националното съгласие на Либия Файез ал Сарадж подписаха споразумението за разграничаване на морските пространства и споразумение за сътрудничество в сферата на сигурността.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.