Манчев и Шишков ни върнаха рецептурника на нашите прабаби

https://mreja.bg/skandali/manchev-i-shishkov-ni-varnaha-recepturnika-na-nashite-prababi/62691 Mreja.bg
Манчев и Шишков ни върнаха рецептурника на нашите прабаби


Сигурно ви се е случвало, докато пътувате из България, да попадате на ястия, които мигновено ви очароват и остават по небцето с една особено сладка носталгия към това как баба навремето ви е готвила. Бабиният тефтер отдавна е потулен, а вие давате мило и драго да научите какво всъщност слагаше тя в капамата, че беше толкова вкусна.

В живота на всекиго идва момент, в който се връщаме към корените си, осъзнали, че там е най-добрата ни сила. Това се случва често и когато става дума за храна. През последните години типичните български продукти и рецепти са на особена почит и рядко ще попаднете на престижен ресторант, който да не пази по няколко класически нашенски предложения в менюто си.

Двама от най-обичаните кулинари – шеф Иван Манчев и шеф Таньо Шишков, задоволяват апетита към нашенски рецепти по един особено щедър и апетитен начин. Съвместно с „Лидл България“ двамата съставиха уникален сборник от рецепти от цялата страна. Това са автентични ястия, които те заедно със своя екип са събирали в продължение на цяла година. Любопитно е, че класически рецепти като шкембе, капама, пълнен патлаждан, катми и баклава са представени с щипка оригиналност и неочакваност. Например катмите са на сач с петмез от круша, баклавата е с ябълки вместо с кори, капамата е със заек и сланина.

„Любимо от родната кухня“ съдържа 55 рецепти от традиционната ни кулинария, като всяка е придружена от етнографска бележка, свързана с историята на ястието. „В търсенето на архаични вкусове заедно с колегите от „Лидл България“ решихме да се върнем назад във времето на нашите прабаби, но в същото време включихме и такива, които са по-съвременни – с капчица лимон или щипка ванилия, те показват стремежа ни днес да обогатяваме вкуса на родното, без да бягаме от автентичните му корени“, пише Иван Манчев в увода на книгата. „Представете си, че държите готварска книга, завещана на вашата баба от нейната прабаба. Какво ли има вътре“, пита Таньо Шишков и няколко страници по-натам започва заедно с Манчев да дава отговорите. С простички продукти, с лесно изпълнение и с великолепни фотографии.

Как може да се сдобиете с тази ценна книга, научете на сайта https://www.lidl.bg/kniga.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.