Кристалина Георгиева ще управлява световния кредитор и $ 1 трилион

https://mreja.bg/skandali/kristalina-georgieva-shte-upravlyava-svetovniya-kreditor-i-1-trilion/59734 Mreja.bg
Кристалина Георгиева ще управлява световния кредитор и $ 1 трилион


Целият свят признава лидерството на българката. У нас обаче тя има началник - 7-годишната ѝ внучка

Могъщ световен кредитор, инициатор на болезнени, но важни реформи, скъп консултант, жандарм на финансовата стабилност, гарант за достъпно финансиране.

Така повечето анализатори определят днес Международния валутен фонд, създаден през юли 1944 г. в САЩ, превърнал се в една от най-авторитетните финансови институции в света. Днес в него членуват 159 държави, а фондът управлява финансов ресурс от близо 1 трилион долара.

Само преди един ден във Вашингтон бордът на МВФ избра българката Кристалина Георгиева за свой управляващ директор. От 1 октомври 2019 г. тя ще бъде на върха му през следващите пет години.

Като знаков избор определиха анализаторите номинацията на българката. От една страна, защото след години управление на авторитети като Доминик Строс Кан, Хорст Кьолер, Родриго Рато,

фондът ще продължи да

се управлява от жена -

нещо, което се случи за първи път през 2011 г. с избора на Кристин Лагард. От друга - защото кандидатурата на Георгиева слага край на монопола на Западна Европа досега и отваря вратата пред по-бедната Източна Европа. И както отбелязаха наблюдателите - фондът ще бъде оглавен от представител на развиваща се държава, в която фондът е влизал като кредитор.

МВФ промени за трети път устава си, за да направи възможен избора на Георгиева заради възрастовите си рестрикции, а за самата нея

рязката смяна на

позицията също е трета

Първата се случва през 1993 г., когато преподава в УНСС и МIТ Воstan USА. И получава покана да работи в Световната банка. Остава там до 2010 г. Отговаря за важни ресори и трудни държави и трупа авторитет и много полезни контакти.

Вторият завой в кариерата идва през февруари 2010 г., когато България я посочи за свой еврокомисар, а Брюксел я избра с аплаузи. Тя обаче не довърши мандата си и през октомври 2016 г. подаде оставка. За да се върне там, където, по думите ѝ, се чувства най-добре - в Световната банка. При това на специално създаден за нея пост - главен изпълнителен директор.

Във вторник Кристалина Георгиева отново ще влезе в нов офис във Вашингтон. Дори и недоброжелателите ѝ са убедени, че тя без съмнение ще се справи и с новите предизвикателства. Въпреки че

нейният мандат ще е

по-труден от този на Лагард

“Готова съм да бъда подложена на изпитание в момент, в който войните в глобалната икономика настъпват по няколко фронта”, очерта първата задача тя.

И добави: “Моят незабавен приоритет в МВФ ще бъде да помогна на членовете да минимизират риска от кризи и да бъдат готови да се справят със сривове”.

Очакванията са, че Георгиева ще се фокусира върху борбата с неравенствата, проблемите на околната среда и нуждата повече ресурси да бъдат насочени към развиващите се държави, тъй като това са проблемите, с чието решаване тя получи голяма популярност в Световната банка.

Със сигурност на новия шеф на фонда

ще се наложи да балансира

между богатите държави

и трупащите дългове бедни страни, нервните финансови пазари заради страховете от задаващата се рецесия, последствията от Брекзит.

Онова, което Кристалина няма да промени, е личния си живот. Семейството на Георгиева отдавна е свикнало с това тя да работи зад океана и да се прибира рядко в България.

Отпуските обаче задължително са запазена територия за фамилията - за съпруга Кино Кинов, дъщеря и зет. И от повече от 7 години за най-важния човек - внучката, за която Георгиева през смях казва, че тя е “най-големият ѝ началник”. Поне тук, в България.

Новата позиция на Кристалина ще съвпадне отлично с едно от нейните хобита - да пътува по света. Обича да експериментира и с готварски рецепти на страните, в които е живяла и работила. В малкото си свободно време, както сама признава, обича да се наслаждава на музиката и да танцува.

Международният валутен фонд се управлява от Съвет на управляващите и директорат. Членове на Съвета на директорите са финансовите министри или управляващите централните банки на страните членки.

В директората има 22-ма директори - по 5 от САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Япония, 1 от Саудитска Арабия и а 16, които се избират за срок от 2 г. измежду останалите членки. Директоратът назаначава управляващият директор.

Бойко Борисов: Ще се справи прекрасно

Управителният съвет на Международния валутен фонд одобри Кристалина Георгиев за позицията на управляващ директор на финансовата институция. Това е огромно постижение за България. Сърдечно я поздравявам и съм убеден, че ще се справи прекрасно с ръководенето на една от най-големите световни институции.

Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук минути след като стана ясно, че бордът на МВФ е одобрил Георгиева за управляващ директор.

Колегата: Емил Хърсев

“Кристалина Георгиева има дълъг и успешен път в МВФ и Световната банка. Става въпрос за талантлив и упорит човек. Очаквам изключително успешен мандат на Георгиева, тъй като тя познава проблемите в регионите, където МВФ ще концентрира работата си - Латинска Америка, Аржентина, Украйна и страните от периферията на бившия Съветски съюз. 

Наградата:  

Годината е 2010. За наградата “ Комисар на годината” и “Европеец на годината” българката Георгиева успя да победи свои колеги - комисари и европейски политици, с гласовете на читателите на “Юръпиън войс” . Това е една от многобройните награди, които новият шеф на фонда особено много цени, заради голямата конкуренция за нея.

От вън:  

“Зюддойче

Цайтунг”: “Няма позиция, която да е прекалено висока за Кристалина Георгиева”.

“Тагесцатунг”:

“Жената, която по волята на ЕС скоро трябва да стане шеф на МВФ, е всичко друго, но не и студен технократ”.

“Франкфуртер

Алгемайне

Цайтунг”:

“Георгиева явно притежава както специализираните знания, така и контактите, необходими за новия пост. Има обикновен произход и обича да разказва как образованието и промените в Източна Европа са помогнали да се издигне”.

Новатор:  

“Предупредителните сигнали са навсякъде и ние трябва да бъдем готови да бъдем поставени на изпитание”, заяви Георгиева.

“Моят незабавен приоритет в МВФ ще бъде да помогна на членовете да минимизират риска от кризи и да бъдат готови да се справят със сривове.” Това е новата посока, която Георгиева ще зададе в своя мандат.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.