Кои са магистратите с членски карти за клуб „SS” на Мартин Нотариуса?

Прокурорите и съдиите, които са приближени до убития Мартин Божанов, са от най-близкия кръг на Иван Гешев

https://mreja.bg/skandali/koi-sa-magistratite-s-chlenski-karti-za-klub-ss-na-martin-notariusa-2/127670 Mreja.bg
Кои са магистратите с членски карти за клуб „SS” на Мартин Нотариуса?

Прокурорите и съдиите, които са приближени до убития Мартин Божанов, са от най-близкия кръг на Иван Гешев

Из социалните мрежи плъзна апокрифен списък с имена на магистрати, притежатели на членски карти за частния клуб с показателното име „SS“ на застреляния Мартин Божанов – Нотариуса. Липсва официална информация дали посочените юристи действително са отсядали в това място. Контактите в съдебната власт на убития лобист със сигурност не се изчерпват само с дузина имена.

 

На свой ред бившият шеф на контраразузнаването и настоящ депутат Атанас Атанасов заяви, че има списък на членовете на одиозния магистратски клуб. По негови думи те били част от оперативна разработка на службите. Той обаче отказа да обяви публично имена, щял да ги предостави на парламентарната анкетна комисия, която трябва да проучи фактите и обстоятелствата около престъпната мрежа на убития Мартин Божанов – Нотариуса. Експерти са скептични, че някога ще излезе пълният списък на онези, които са работили с Нотариуса и са прибирали огромни рушвети, за да опраскат или оправдаят негови клиенти. С една дума – това е състоянието на съдебната система у нас. А и да си го кажем направо – мрежата на Божанов стига до върха на политическата власт, иначе този примитивен измамник не би могъл да разнася куфарчетата толкова години.

 

Ако разгледаме обаче кои са магистратите, които бяха неофициално обявени по една или друга причина в социалната мрежа, прави впечатление, че те са от най-приближения кръг на бившия главен прокурор Иван Гешев. С неколцина от тях той е приятел от курсантските си години в школата на МВР в Симеоново, откъдето са дипломите по право на господа-орли на правосъдието.

Друго име, което се споменава като посетител на тайнствения клуб, е прокурорът Ангел Попколев. Цялото му семейство са юристи – съпругата му Десислава е съдия, а брат му Йордан е адвокат и няма съмнение, че отлично познават законите на страната.

 

Няколко години по-рано бившият вътрешен министър Цветан Цветанов освети за първи път името на прокурора Ангел Попколев. Причината за недоволството е в общи линии „ние ги хващаме, те ги пускат, като конкретният случай е свързан с разследване на опит за обир на банков клон в София. Цветанов тогава обяви, че разследването тихомълком било прекратено от Ангел Попколев от Софийската градска прокуратура.

 

Преди години съпругата Десислава Попколева е заместничка на тогавашния шеф на Топалов, който напусна поста си през 2017 г. Преди това се самоуби неговият подчинен съдия Цветан Ценов, чиято майка открито обвини началника му, че му е оказвал сериозен натиск за гледането на определени дела. Десислава Попколева, разбира се, няма нищо общо с този натиск. Тя е повече известна в юридическите среди като страстна пътешественичка, дори води два епизода от предаването „Без багаж“, посветени на Перу и Боливия.

 

След като Топалов се маха от съда, колегите й издигат Попколева за временен шеф. Тогава обаче се чуват и не толкова ласкави думи по неин адрес от бившия районен и спецсъдия Драгомир Кояджиков. Той заявява, че Попколева и останалите заместници на Топалов в съда „дерибействат и мачкат хора от личния състав”.

 

Като притежател на членска. карта за клуба на Нотариуса в официално непотвърдения списък е посочен и Бисер Кирилов, прокурор от Върховна касационна прокуратура. Той също е състудент на Гешев от школата в Симеоново, дори двамата обитават една стая в общежитието. Те са и семейни приятели, в социалната мрежа плъзнаха техни снимки от общи почивки.

 

Дотук добре, но преди време скандалният банкер Цветан Василев разкри, че след фалита на КТБ прокурор Бисер Кирилов ходил при него в Белград „да предлага схеми и компромати".

 

Преди години прокурорът се явява по процеса „Наглите”, но се стига до негов отвод. Причината е, че зад гърба на съда, в отсъствието на другите страни, той незнайно защо инициира оглед на къщата на свидетеля по делото Иван Велев. Съмненията до този момент са, че в къщата на Велев в село Петровене е държан отвлеченият Румен Гунински. При това на въпросния

оглед е заведен и той самият. С тази инициатива на прокурора Кирилов обаче след това става невъзможно провеждането на следствен експеримент в къщата. Така или иначе пострадалият вече е участвал в незаконния оглед и затова не може да участва в следствения експеримент, назначен от съда. Да добавим, че - каква изненада! - по-късно подсъдимите за отвличане на Румен Гунински са... оправдани. Бисер Кирилов обаче е повишен в зам.-градски прокурор през юли 2011 г.

 

Друго скандално дело, по което той е наблюдаващ прокурор, е за смъртта на арестанта Пламен Куцаров. Той е арестуван през януари 2009 г. и е превозен с микробус на ГДБОП, при което му прилошава и по-късно умира. Според експертизите получил разстройство на кръвообращението заради позата, в която са го натиснали – поставен превит на пода и притискан дълго време.

 

Умрял от задушаване като по тялото му са установени и травматични наранявания. За смъртта му са обвинени двама служители на МВР. които го конвоират. По-късно те са оневинени. Пред съда обаче техен колега, свидетел по делото, обяснява, че около подготовката на акцията е царял тотален хаос, задържали, а след това и превозвали Куцаров без нужните заповеди! Затова пък прокурорът Бисер Кирилов през цялото време настоявал за публичност на ареста, с цел да има пиар ефект! „Предложихме като средно интелигентни хора да не правим циркове, но прокуратурата много държеше да има публичност“, казва пред съда свидетелят.

 

Да допълним още, че Бисер Кирилов е прокурорът, който постановява отказ от образуване на досъдебно производство срещу тъста и тъщата на вътрешния министър Цветан Цветанов – Васил и Стефанка Георгиеви. До проверката на двамата пенсионери се стига, след като партията на Яне Янев – РЗС, обяви, че за няколко години с техни пари Цветанов, който цял живот е бил на една държавна заплата, се сдобил с шест имота. Прокуратурата обаче услужливо се мотивира с проверката на НАП, която не открива нередности около доходите на старците.

 

Сред посетителите на клуб „SS” на Нотариуса в тайнствения списък се мъдри и прокурор Цветослав Вергов от Градска прокуратура. Като обвинител в Специализираната прокуратура, където Нотариуса е имал много почитатели, той стана известен с факта, че протака делото срещу покойния вече Кирил Рашков – Цар Киро.

 

Затова ВСС наказва Вергов със „забележка”. До последния възможен ден той бави повдигането на обвинения срещу ромския бос. И така аха да изтече давността за деянията му. Благодарение на неистовите усилия на прокурор Вергов Цар Киро замалко да се размине със съдебната скамейка. Прокурорът все пак му повдига 4 обвинения, но буквално в последния ден, в който престъпленията все още имат давност. Едва ли това е случайно, можем само да предполагаме дали обвинителят е бил много зает, или има нещо друго.

 

Сотир Цацаров тогава иска от ВСС подчинения му да бъде наказан. А самият Цар Киро е подсъдим заради пренасянето на половин килограм живак през граничния пункт „Капитан Андреево”, а също и че е държал живака без разрешение. Обвинен е и в незаконно притежаване на антични монети, пръстени и накити.

 

Прокурорът Цветослав Вергов е свързан и с шумното разследване срещу бандата на Мила Георгиева, дъщеря на бившия митнически шеф Христо Кулишев. Да припомним, че бандата бе арестувана с гръм и трясък на 14 януари 2015 г. в столичния квартал „Бояна”. Над 200 полицаи и прокурори тогава са вдигнати накрак. Твърди се, че бандата е свързана с 3 поръчки за убийства, палежи, наркотрафик, държане на оръжие, данъчни престъпления. Три години по късно делото срещу Мила Георгиева и хората й върви в спецсъда, само че то се е свило до скромното обвинение в разпространение на наркотици.

 

Обвиненията, че бандата е замесена в убийства са прекратени от прокурорите Цветослав Вергов и неговата колежка Детелина Йотова. Самата Мила Георгиева след време осъжда прокуратурата да й плати обезщетение 7 хил. лева за очерненото си име. Делото, което се точи с години, се запомни и с изключително неграмотно написания обвинителен акт, който няколко пъти е връщан от съда.

 

Максим Колев, прокурор във Върховна касационна прокуратура, също е в апокрифния списък на магистратите, посещавали клуба на гръмнатия Нотариус. Юристът нашумя преди време, след като Борислав Сарафов внесе предложение до ВССС да го накаже. А причината е, че Максим Колев забавил десетки прокурорски преписки през 2022 и 2023г. С два месеца закъснение се произнесъл по 34 случая, а със закъснение над 6 месеца – по 69 случая. При 22 преписки се забавил повече от година. Той разглеждал въпросните казуси, докато работи в отдел „Специализиран“, по-конкретно в групата, която разследва корупционни престъпления. Когато тези факти са извадени на светло, Колев вече е на работа в отдел „Съдебен" към Върховна касационна прокуратура. Интересно е, че магистратът е бил предложен за наказание и през 2015 г. от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, а причината е отново забавяне на дела, което явно е специалитетът му.

 

Голямо любопитство буди и присъствието в списъка на клиентите на частния клуб на шефката на Софийска районна прокуратура (СРП) Невена Зартова. В сряда, 14 февруари, Зартова, както и заместниците й в Софийската районна прокуратура, депозираха оставките си. „С настоящата декларация категорично се разграничаваме от действията на административния ръководител на СРП Невена Зартова и подкрепяме изцяло усилията на и. ф. главен прокурор (Борислав Сарафов) за реформи в прокуратурата” – декларираха четиримата заместници на Зартова в опит да се разграничат от нея. Да отбележим, че огромна част от имотните измами се разследва точно от нейните подчинени. Преди дни стана публично известно, че Божанов – Нотариуса е бил буквално вътрешен човек за СРП, дори е бил гост на ведомствените новогодишни банкети. На тях по правило се канят само обвинители, но явно Божанов е минавал за един вид колега.

 

И защо не, след като той самият освен всичко друго е имал и контакти в определени медии през които са атакувани неудобните на него магистрати. Вероятно не е било проблем за Нотариуса да уреди да се напише нещо хубаво за неговите приятели от съдебната система. Например за шефката на Районната прокуратура Невена Зартова четем в сайт възторжена ода по повод рождения й ден. Тя е наречена „най-красивият прокурор на София“.

 

Не се изтъкват професионалните й успехи, но пък се леят епитети за привлекателната й външност. Други, не толкова любезни медии използват за нея прозвището Джукондата, като повод за това е снимка на магистрати, излезли на „спонтанен” митинг в защита на Иван Гешев. Зартова е в първите редици – и как не, след като именно на Гешев тя дължи своя избор за шеф на Софийска районна прокуратура. Според слуховете за поста, тя е била препоръчана като амбициозна и послушна дама от адвокат Владимир Атанасов, който й бил много близък. Иначе той самият е познат от мегаскандала „Жоси“, в който е намесен вече бившият главен прокурор. Един от собствениците на „Жоси“ – Георги Георгиев, свидетелства, че адвокат Атанасов му бил препоръчан от Иван Гешев при делата със съдружника му. В замяна трябвало да прехвърли дял от компанията на магистратския баща – Стоимен Гешев. При подобни контакти по върховете на прокуратурата не е изненада, че адвокат Атанасов е сред партньорите на Мартин Божанов – Нотариуса.

 

Още една дама изплува в списъка на клиентите на частния клуб – съдийката от Софийския административен съд Маргарита Немска, бивша зам.-градска прокурорка. Тя не крие, че живее на семейни начала с адвокат Емил Писов, спряган за дясна ръка на Нотариуса. Той е бивш разследващ полицай в ГДБОП и служител в дирекция „Икономическа и финансова сигурност” в ДАНС. Изобличен е от Ивайла Бакалова че срещу 100 000 евро й обещал да се измени мярката за неотклонение на приятеля й Веселин Денков. На записа Писов и Нотариуса не крият, че срещу пари могат да убедят всеки прокурор или съдия да вземе правилното решение.

 

Преди да попадне в Софийския административен съд, Немска е едно от остриетата и зам.-шеф на Градската прокуратура, която по закон единствена може да гледа дела срещу политици и магистрати. Нейната кариера също е изпъстрена с работа по знакови дела, повечето от които обаче приключват безславно. Дали заради липсата на доказателства, или защото някой е ползвал услугите на посредници като Мартин Нотариуса, можем само да гадаем.

 

Маргарита Немска е прокурорът, изготвил обвинителния акт срещу бизнесмена Христо Ковачки за измами с ДДС за над 17 млн. лв.

При разплитането на схемата тя и шефовете й се хвалеха, че доказателствата срещу олигарха са железни и най-после ще има въздаване на справедливост и за хора като него. Е, няколко години по-късно Ковачки е оправдан на всички инстанции. В мотивите си съдът посочва, че държавното обвинение не е предоставило нито едно доказателство за връзката на бизнесмена с измамната схема.

 

Подобни провали прокурор Немска има и по делата, които води срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина. Тя пише обвинителния акт и срещу бившия здравен министър от първото правителство на Бойко Борисов – Божидар Нанев. Министърът бе обвинен, че в разгара на епидемията от грип е подписал договор за спешна доставка на 200 хил. опаковки от антивирусния препарат „Тамифлу“. Според прокурор Немска цената на лекарството е умишлено надута, с което държавата е ощетена с милиони левове. На две инстанции съдът прие, че сделката, разписана от министър Нанев, не само не е била изгодна, а е била икономически оправдана и необходима. Скалъпеното дело съсипа политическата кариера на хирурга. Твърди се, че съдебната драма съвпада с отказа на министъра да играе по свирката на мощен бизнесмен. Божидар Нанев успява да осъди прокуратурата да му плати 100 000 лв. обезщетение. Разбира се нито лев от тази сума, не е платена от прокурор Немска.

 

Паметливи припомнят, че обвинената за част от групата на Мартин Нотариуса Маргарита Немска невинаги се престарава в писането на обвинителни актове, а напротив – прави всичко възможно разследванията да потънат в девета глуха, макар доказателства да не липсват. Едно от прекратените дела е за източване на милиони левове от банковите сметки на покойния ДДС измамник Борислав Манджуков. Приживе той се оплаква, че служители в наша банка със съдействие на собствениците на трезора му задигат милионите.

 

Може би заради своя възлюбен Емил Писов, който е част от схемите на Мартин Божанов, но Маргарита Немска е яростен противник да се обвиняват магистрати, че поддържат връзки с хора от подземния свят. Тя за пореден път защитава тази позиция през пролетта на миналата година. По това време е вече съдия в Административния съд. Немска е сред онези, които са го номинирали.

 

Странно, но в списъка със специалните клиенти на клуба на Нотариуса е попаднал и известният съдия Пламен Дацов, който правораздава в Софийския апелативен съд. През дългата си кариера в съдебната система той е бил шеф на районния съд в Ихтиман. Минал е през Софийския районен и Софийския градски съд. От 2009 г. е апелативен съдия. Преподавал е в НИП и в Нов български университет. Автор е на две монографии – „Организирана престъпна група” в съавсторство с Лада Паунова и „Престъпления против интелектуалната собственост” – със съдия Петър Петров. През всички тези години Дацов се е произнасял по десетки знакови дела. В някои от тях – като делата на Мария Мургина, Стефан Софиянски, Иван Миронов, бившият директор на фалиралата „Балканбанк", изправилите се пред него известни подсъдими се разминават с присъдите.

 

Съдия Дацов е гледал и дела на кокаиновия крал Евелин Банев – Брендо, за когото стана ясно, че също е ползвал услугите на Мартин Нотариуса. По делото за пране на пари наказанието на Брендо е намалено на 6 години, а бившата му съпруга Моника Добринова и нейната сестра Десислава са оправдани. Дацов се произнася и по молбата за предсрочно освобождаване на Матей Боев. Дясната ръка на Брендо бе осъден на 12 г. затвор от съда в Италия по обвинение за участие в международна банда за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. След като изтърпява над половината си наказание там, Боев подава молба за трансфер в родината си и е върнат да долежи тук. Изкарал едва няколко месеца в българските килии, Матей Боев връчва поредната си молба – за предсрочно освобождаване. На първа инстанция мераците му са порязани, но съдебен състав от Апелативния съд, начело с Пламен Дацов, го пуска.

 

Не твърдим, че с тези имена се изчерпва списъкът на клиентелата на клуб „SS”, нито пък че всички са имали вземане-даване с Нотариуса. Вероятно в близките дни ще изскачат и други любопитни детайли за „гнилите ябълки” в съдебната система. Само че и преди години сме били свидетели на подобни скандали в съдебната власт, които пошумят-пошумят, чуе се някоя и друга закана за разследване докрай, рязане на гнила плът до кост, направи се анкетна комисия в парламента и после всичко полека-лека заглъхва. Участниците в тези срамни разправии продължават да вземат огромните си заплати и бонуси и няма сила, която да ги мръдне от съдебната система. Затова и сега мнозина предполагат, че по същия начин ще приключи и разследването на делата и документите около „Мартин Нотариуса”. Както се казва – гарван гарвану око не вади.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.