Китай пренаписва Библията и Корана, за да ги адаптират към социализма

https://mreja.bg/skandali/kitay-prenapisva-bibliyata-i-korana-za-da-gi-adaptirat-kam-socializma/62984 Mreja.bg
Китай пренаписва Библията и Корана, за да ги адаптират към социализма


Китай планира да пренапише всички преведени „класически религиозни книги“, за да отразяват социалистическите ценности на Комунистическата партия на Китай, предава dariknews.bg.

Заповедта е била дадена по време на среща през ноември, организирана от Комитета по етнически въпроси, който отговаря за всички религиозни въпроси на страната.

Въпреки че не споменава пряко Библията и Корана, комитетът планира цялостен преглед на религиозните текстове, които уж „не съответстват на напредъка на времената“ и трябва да бъдат приспособени към „ерата на президента Си Цзинпин“.

Тъй като това християнството и ислямът са най-масовите световни религии, по всяка вероятност те ще попаднат под "филтъра" на тоталитарната пропаганда.

Прегледаните издания на текста - включително сутри от будизма - не трябва да са в противоречие с принципите на Комунистическата партия и ще бъдат или променени, или отново преведени от цензури, назначени от държавата.

На срещата група експерти и представители се събраха, за да им се каже, че ще трябва да следват нареждането на президента Си да интерпретират техните убеждения в съответствие с "основните ценности на социализма", предаде информационна агенция Синхуа.

Този ход идва на фона на репресиите срещу мюсюлманите уйгури, които се извършват в така наречените центрове за превъзпитание, пише вестник „Сабах“.

До 1 милион души са били лишени от свобода в тези центрове, твърдят американски експерти. Първоначално Пекин отрече съществуването на лагерите в Синцзян, но сега казва, че те са "центрове за професионално обучение", необходими за борба с тероризма.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.