Кирилов: Не е против Конституцията независим прокурор да разследва главния

https://mreja.bg/skandali/kirilov-ne-e-protiv-konstituciyata-nezavisim-prokuror-da-razsledva-glavniya/62530 Mreja.bg
Кирилов: Не е против Конституцията независим прокурор да разследва главния


Категоричен съм, че не противоречи на Конституцията. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов, в кулоарите на НС, цитиран от БТА, в отговор на въпрос дали е противоконституционен приетият от МС законопроект, който създава института на независим прокурор с правомощия да разследва главния прокурор.

По думите на Кирилов са спазени трите изисквания на Венецианската комисия за този прокурор, който ще бъде завеждащият отдел "Инспекторат" към ВКП. Той ще има собствен мандат /седем години/, ще се избира от друг орган /прокурорската колегия на ВСС/ и неговите актове няма да подлежат на контрол от главния прокурор.

На въпрос как актовете на този независим прокурор няма да подлежат на контрол, след като в чл. 126. ал. 2 от Конституцията е записано, че "Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори", министър Кирилов отговори, че "очевидно, под израза /...всички прокурори/ се има предвид всички, без случаите, които се отнасят до самия него".

За другите препоръки на Венецианската комисия по отношение на съдебната система и прокуратурата Кирилов заяви, че този дебат за промени се води поне от 2014 г. "Тези, които са опоненти на нашата теза, не са успели да го направят това и през 2014 г. и 2015 г., редом с това, освен внушение, не предлагат нищо конкретно", допълни той.

По думите на министъра този дебат в България е преднамерен и преследва други цели - вероятно персонални, политически или с оглед конкретни наказателни производства.

Правосъдният министър припомни, че през 2016 г. са били направени промени в НПК, с които е била затвърдена независимостта на отделните прокурори.

"Изрично записахме, че прокурорът има право да се оплаче за разпореждания на висшестоящия си прокурор, на по-висшестоящия, т.е. да прескочи едно ниво. Какво повече да направим за утвърждаване на вътрешното убеждение на прокурорите", коментира още Кирилов.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.