Как законно да намаля данъците си?

https://mreja.bg/skandali/kak-zakonno-da-namalya-danacite-si/58398 Mreja.bg
Как законно да намаля данъците си?


Съществуват доста методи за данъчни облекчения и техники на данъчно оптимизиране, но в тази статия ще разгледаме топ 5 на най-достъпните, най-често ползваните и тези които засягат най-големия дял данъкоплатци, а именно физическите лица. Вижте кои са те:

1. Ранно подаване

Може би най-елементарният метод за намаляване на дължимия данък, метод необвързан с попълване на допълнителни декларации и прилагане на сканирани документи. Данъчното законодателство позволява на всеки, който подаде личната си данъчна декларация за изтеклата година до края на март и заплати в същия срок данъка си, да ползва отстъпка в размер на 5 процента от сумата на данъка.

Има още няколко важни момента при ползване на отстъпката:

- Данъчната декларация трябва да е подадена по електронен път, като това може да стане с електронен подпис или ПИК номер, който се вади за 5 минути във всеки офис на НАП. Електронното попълване става в официалния сайт на НАП, като друго скрито облекчение в случая е това, че доста от данните са автоматично попълнени и не се налага да ги пишем на ръка. Управителят на водеща счетоводна къща в София споделя информация, че в близките няколко години НАП ще въведе система, при която дори почти всички суми в личната данъчна декларация на всяко физическо лице ще бъдат автоматично попълнени и то трябва само да ги провери или допълни ако това се налага;

- Желаещите да ползват отстъпката не трябва да имат подлежащи на принудително събиране задължения към държавната хазна или казано на български, за да получиш отстъпка трябва да си коректен платец;

- В закона има фиксиран лимит от 500 лв. Това е максималната стойност на отстъпката, която може да се ползва;

2. Безкасови плащания

С 1 % можем да намалим дължимия годишен данък ако всичките ни доходи през изтеклата година са получени по банковата ни сметка и 80 процента от тях сме изразходили чрез безкасови плащания. Или просто казано, ако така или иначе получаваме заплатата си по банка и предпочитаме да плащаме с карта в магазините, можем да изкопчим още един процент от държавната хазна. Тук също имаме лимит на ползваното облекчение от 500 лв.

3. Облекчения за деца

Данъчното облекчение за деца предоставя възможност сумата на годишните данъчни основи да се намали с 200 лева за едно ненавършило пълнолетие дете; с 400 лв. за две деца и с 600 лв. за три или повече деца, ненавършили 18 години. Масово се наблюдава погрешното схващане, че при едно дете например се намалява дължимия данък с 200 лева. Истината е, че се намалява основата/базата, от която се изчислява дължимият годишен данък. Казано на простичък език, ако имате едно дете, плащате с 20 лв. по-малко данък, за две сумата е 40 лв. и т.н. Облекчението може да се ползва само от единия родител. Това ще рече, че ако и двамата родители подават годишна данъчна декларация, то само единият посочва в декларацията си, че ще ползва облекчението.

4. Млади семейства с ипотечен кредит

Това облекчение е предвидено за младите семейства, закупили жилище с помощта на ипотечен кредит. Данъчното облекчение предвижда да се приспадат от сумите на годишните данъчни основи лихвените плащания по кредита. Какво ще рече това? Със сумата на платените лихви се намалява основата, върху която се изчислява окончателният годишен данък, а не дължимият данък!

За да се възползвате от това облекчение, разбира се, отново има условия:

- Договорът за ипотечен кредит трябва да е сключен от единия от двамата съпрузи, които имат сключен граждански брак;

- Поне единият от съпрузите да не е навършил 35 години към датата на сключване на договора за ипотечен кредит;

- Жилището на младото семейство трябва да е тяхно единствено към годината на ползване на облекчение;

- Облекчението може да се ползва само до първите сто хиляди лева от главницата на ипотечния кредит. Това означава, че ако жилището е по-скъпо от 100 000 лева, облекчението отново може да се приложи, но от данъчната основа ще се приспаднат само част от платените лихви. Както при облекчението за деца, в този случай младото семейство също избира кой от двамата съпрузи ще посочи в данъчната си декларация желанието да ползва облекчението. За да се възползвате от това намаление, имайте предвид, че трябва да си извадите удостоверение от банката за платените лихви;

5. Застраховка „Живот“ и доброволно осигуряване

Облекчението е в размер до 10 процента от стойността на основата за изчисляване на годишния данък за платените през годината лични вноски за доброволно здравно осигуряване и застраховки „Живот“. Още с до 10% можем да „отхапем“ от базата за изчисляване на данъка, ако през годината сме платили за доброволно осигуряване. Освен с подаване на годишна данъчна декларация, намаленията за доброволно здравно и пенсионно осигуряване, както и за застраховка „Живот“ могат да се ползват и чрез работодател, като разбира се застрахованото/осигуреното лице трябва да декларира това пред своя работодател;

Важно е да отбележим, че всички данъчни облекчения са допустими при условие, че лицето, което желае да ги ползва, няма влезли в сила за принудително събиране задължения към държавната хазна към момента на подаване на годишната данъчна декларация. Може би идеята на държавната администрация е да подучи своите граждани, че ако те са коректни платци към нея, тя им се отблагодарява с отстъпки. Справедливо а?

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.