Как да се предпазим от тежките последствия на „леката” простуда

https://mreja.bg/skandali/kak-da-se-predpazim-ot-tezhkite-posledstviya-na-lekata-prostuda/62311 Mreja.bg
Как да се предпазим от тежките последствия на „леката” простуда


Повечето хора възприемат простудата като нещо маловажно за здравето, нещо, което може да се остави без особено внимание, защото ще отмине от само себе си, без неприятни последствия. Но това е грешка и при това съвсем не безопасна.

Само от последствията от грипа – а той също се отнася към простудните заболявания – ежегодно, по данни на СЗО, умират до 500 000 души!

И ако симптомите на обикновената простуда действително невинаги са толкова тежки, че да предполагат режим на легло, то нейните последствия могат да бъдат изключително сериозни и в никакъв случай не бива да се подценяват.

Възпаление на сърцето

Вирусната инфекция може да проникне в сърдечния мускул, предизвиквайки възпаление. При миокардит или инфекциозен миокардит ранната диагностика и грамотното лечение водят до пълно оздравяване, а ако заболяването бъде запуснато, всичко може да завърши трагично. Работата е там, че стопроцентно диагнозата „миокардит” може да се установи само с пункция на сърцето, поради това диагнозата, по правило, се поставя на основата на косвени признаци и щателно изследване. Ето защо, ако вие сте със симптоми на простуда и успоредно са се появили задух и нарушение на сърцебиенето, които не са свързани с физически натоварвания, както и болка в гърдите, посиняване на устните и ноктите, потливост и слабост – незабавно потърсете медицинска помощ.

Възпаление на бъбреците

Болят ви мускулите? Напълно е възможно това да е последствие от грипа – така наречения миозит, при него в урината се повишава концентрацията на протеина миоглобин, мускулен хемоглобин, съдържащ се в скелетната и сърдечната мускулатура, което води до остри нарушения на функциите на бъбреците.

Ако след прекарана простуда се е появила силна болка в кръста и долната част на корема, урината е променила цвета си, появили са се отоци на краката или клепачите са подпухнали – непременно се консултирайте с лекар-нефролог, това могат да бъдат признаци на нефрит и няма време за бавене, ако не искате да се сблъскате с бъбречна недостатъчност.

„Вирусна” дистония

Апатия, слабост, лош сън и панически атаки след остри респираторни вирусни инфекции, грип и други простудни заболявания – всичко това напълно може да се дължи на факта, че вирусните инфекции не са напуснали организма и в резултат възникват възпаления в периферната нервна система.

Струва си да се обърнете към невролог или имунолог, за да не се задълбочи състоянието и за да сложите възможно най-скоро край на това неприятно последствие от простудата.

Пневмония

Пневмонията, или възпалението на белите дробове, е едно от най-честите усложнения, което се проявява с влажна кашлица, температура и треска, задух, изразена интоксикация. Често пневмонията се развива за 3-4 дни и нерядко завършва със смърт. Това заболяване е следствие от възпаление на горните дихателни пътища – трахея, гърло.

„Шегите” с пневмонията не водят до нищо добро: ако сте заболели, незабавно потърсете лекарска помощ, важно е да се направи рентгеново изследване на белите дробове, после лекарят ще ви назначи антибактериална терапия.

Лицев неврит

Усложненията, възникващи след простуда, нерядко поразяват нервната система и се проявяват във вид на невралгия.

Едно от най-неприятните е лицевият неврит, когато лицето се „изкривява” и започва да изглежда несиметрично.

Косопад

Да, това също е възможно. Работата е там, че организмът в процеса на битка с инфекцията изразходва много витамини и микроелементи, антибиотиците и противовирусните препарати също допринасят за това, че се нарушава усвояването на полезните вещества. Поради всичко това косата може да започне да пада на цели кичури, т.е. налице е алопеция.

Не допускайте подобни усложнения, а най-добре да не стигате до простудяване.

Как може да направите това – като поддържате имунната система в добро състояние, особено през зимните месеци.

За щастие природата ни е дала много дарове, с които по напълно безвреден начин вашият имунитет ще бъде в отлична форма. През годините своето благотворно въздействие въхру състоянието на имунната система са доказали билката Котешки нокът, плодът на Нони, както и много други натурални имуностимулатори.

Повече за продуктите, предлагани в магазините на „Лечител“, може да научите на shop.lechitel.bg, както и на телефон 0885 922 821.

Възползвайте се и от Коледното намаление до 30 декември 2019г.!

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.