Известният бизнесмен Бенчо Бенчев спря водата на хотели в Поморие

https://mreja.bg/skandali/izvestniyat-biznesmen-bencho-benchev-sprya-vodata-na-hoteli-v-pomorie-6/137523 Mreja.bg
Известният бизнесмен Бенчо Бенчев спря водата на хотели в Поморие

Заради спор за водопровод хотели и собственици на имоти в местността „Къмпинг Европа” край Поморие са без вода в разгара на сезона. Кранчето е било завъртяно от хора на бизнесмен от Бургас, претендиращ собственост върху водопровода.

От ВиК-Бургас обясниха, че инвеститор, т.е. собственик на съоръжението, е Община Поморие от 2011 година и би трябвало да бъде прехвърлено към тях за стопанисване. Заради сагата в момента собственици на хотели и сгради в района, които имат сключени договори за индивидуални партиди с водоснабдителното дружество и са редовни платци - са без вода.

“Разполагаме с договор, който сме сключили с ВиК-Бургас през 2019 година. Има е и открита партида. Този водопровод е въведен в експлоатация, а улицата, под която минава – е общинска. Същевременно сме със спряна вода”, заяви в ефира на „Здравей, България” заяви г-н Тонузлиев, който е един от собствениците на комплекса със спряна вода. И допълни, че е "подложен на рекет от страна на частния собственик на тръбата".

Представител на фирмата, която е спряла водата, обясни, че „компанията му няма отношения със собствениците на комплекса”. „Не сме им давали изобщо Декларация за съгласие за присъединяване към изградения от нас водопровод”, подчерта Тодор Тодоров.

 

По думите му водопроводът, който е със спряна вода и е изграден от фирмата,

е временен и има Акт 16 и е собственост на бизнесмена Бенчо Бенчев.

„Този частен водопровод не е предаден на ВиК за експлоатация, защото нито дружеството на ВиК в Бургас, нито общината, искат да приемат изградени водопроводи, които са извън регулационните граници”, посочи Тодоров.

 

В становище от ВиК-Бургас посочват, че водопроводът е на общината и в случая става въпрос за спиране от частен бизнесмен на вода, течаща по общински водопровод.

 

Кметът на Поморие Иван Алексиев обясни в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия, че ВиК-Бургас и бизнесменът са „изключително некоректни спрямо хората, останали без вода. „Това е самоуправство. Общината е издала разрешение през 2009 година за временен водопровод. Той се въвежда за експлоатация през 2011 година в три имота на Бенчо Бенчев. Как този водопровод е стигнал до другите сгради, без съгласуване с ВиК – не мога да знам”, заяви той.

 

През 2023 г. Бенчо Бенчев, бивш общински съветник от БСП в Бургас и бизнесмен, осъди прокуратурата да му плати 70 000 лева обезщетение

за неимущестевени вреди от незаконно обвинение за укривателство на Митьо Очите и противозаконно държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

 

Наказателното производство срещу него е водено е без обвинението да почива на реални факти, установява Окръжният съд в Бургас, който приема, че делото срещу Бенчев е в пряка причинно следствена връзка с претърпените от него вреди.

 

На 24 юни 2021 г. районния съд в Бургас оправда бизнесменът по всички повдигнати обвинения от прокуратурата. Слез 1-годишно досъдебно производство, с внесен обвинителен акт в съда на 30 юли 2019 г., той беше обвинен, че е помогнал през 2018 г. на Димитър Желязков – известен като Митьо Очите, да избегне наказателно преследване, като го е транспортирал в Турция и му е запазил хотелска стая. Освен това Бенчев е притежавал 57 бойни патрона. Съдът отхвърли обвиненията за лично укривателство и противозаконно държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

 

Делото бе гледано по общия ред, а обвинението поиска от съда да наложи условно наказание за срок от 2 години с изпитателен срок от 3 години.

 

След като оправдателната присъда бе потвърдена, Бенчо Бенчев предяви иск по ЗОДОВ за обезщетение от един милион заради преживения стрес, влошено здравословно състояние, съсипан обществена репутация и пълна социална изолация, в която изпаднал, след незаконното обвинение.

 

В хода на делото съдът по „несъмнен начин“ установява, че претърпените от ищеца вреди, изразяващи се в емоционален срив, страх от наказателна репресия, нервност, раздразнителност, загуба на самочувствие са в причинно-следствена връзка с незаконното обвинение.

 

От свидетелските показания и заключението на изслушаната съдебно-психологическа експертиза, Окръжният съд установява трайни здравословни и психически „увреди“.

Бенчо Бенчов от години е едър зърнопроизводител и любител на луксозни автомобили.

Източник: svobodnoslovo.eu

 

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.