Истинска зима в половината страна! 15 см сняг в Габрово, Ловеч и Троян

https://mreja.bg/skandali/istinska-zima-v-polovinata-strana-15-sm-snyag-v-gabrovo-lovech-i-troyan/63061 Mreja.bg
Истинска зима в половината страна! 15 см сняг в Габрово, Ловеч и Троян


В София 122 машини обработваха пътищата със смеси против заледяване

До 10-15 сантиметра снежна покривка се очаква днес в Габровско, Ловешко и Великотърновско и Троянско. В Разградско е натрупало 5-6 сантиметра. Температурите постепенно ще падат, но няма да са арктически - минималните ще са от -5 до 0 градуса, а максималните от 0 до 5 градуса. Това съобщи климатологът от Софийския университет и TV-MET Симеон Матев.

Валежите навсякъде спират и облачността следобед ще се разкъсва и намалява.

По-студено ще е във вторник, когато минималните температури на места ще паднат до -9/-8 градуса, но това ще са най-ниските температури за следващите 6-7 дни, увери метеорологът.

Жълт код за силни снеговалежи вчера беше обявен и за районите на Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра, където освен валежи от сняг имаше и силен вятър. Вятърът днес ще отслабва.

В новогодишната нощ

ще бъде ветровито,

като в Дунавската равнина скоростта на северозападния вятър ще достига 40-50 километра в час. Температурите около полунощ ще бъдат от -1 до 4 градуса. На 1 януари времето у нас ще бъде ветровито, с разкъсана и променлива облачност. Слаб сняг ще превали главно около планините, но съществени снеговалежи не се очакват. В четвъртък утрото ще е студено, с минимални температури от -7 до -2 градуса. През деня ще има и слънчеви часове и дневни температури от 2 до 7 градуса. В петък по Черноморието ще бъде облачно, а над останалата част от страната - слънчево. Сутринта в низините ще е мъгливо.

В събота ще се заоблачи над цялата страна, но ще бъде меко с максимални температури от 4 до 9 градуса. През последния ден от следващата седмица по-често ще е облачно, ще превалява слаб сняг, който няма да образува съществена снежна покривка.

В планините е мразовито.

На връх Мусала

температурата

е -19 градуса,

но в съчетание със силния вятър по най-високите части на планините има опасност от измръзване при неподходящо облекло. На 31 декември времето ще се подобри, ще се затопли, но в началото на новата година отново ще бъде мразовито и ветровито.

В София 122 машини обработваха вчера пътищата със смеси против заледяване, съобщиха от Столичната община. Обработени са пътищата, по които се движат колите на масовия градски транспорт. Снегопочистващата техника започва работа по основните улици в районите, както и на вътрешноквартални улици. Столичната община призовава шофьорите да излизат на пътя само с добре оборудвани за зимата автомобили и да шофират със съобразена със зимната обстановка скорост. (24часа)

Гърция посреща 2020-а

със заледени пътища

Със сняг и ниски температури съседна Гърция ще посрещне Новата година.

Не се движат фериботите към част от егейските острови, а част от пътищата са заледени, съобщи БНР.

В област Атика, където се намира Атина, полицията затвори пътища. Снегът продължава да вали и движението на автомобили е само с вериги. В Евбеа са били спасени студенти от автобус, потънал в снега.

Температурите спаднаха до минусови стойности на много места в Гърция. Заледени участъци има по цялата пътна мрежа на страната, предупреждават полицаите и препоръчват внимателно шофиране. В неделя снеговалежи се очакваха на Халкидики. Миналата седмица лошото време взе 9 жертви в Западна Европа.

Бурите не пожалиха и други райони от света. Пред истинско бедствие са изправени жителите на островния архипелаг Фиджи. Там мощен циклон връхлетя със 150 км в час и принуди повече от 2500 души да напуснат домовете си. (24часа)

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.