Истимарото превзе каналите на Паскал

Илиян Стефанов е №1 в цигарената контрабанда – има фабрики в Испания и Турция

https://mreja.bg/skandali/istimaroto-prevze-kanalite-na-paskal-6/137570 Mreja.bg
Истимарото превзе каналите на Паскал

Илиян Стефанов е №1 в цигарената контрабанда – има фабрики в Испания и Турция


Високопоставен източник от МВР разкрива, че позабравеният, но не и оттеглил се контрабанден бос Илиян Стефанов – Истимарото, се върна на криминалната сцена покрай акцията срещу митническата ОПГ около Петя Банкова и баща и син Марин и Стефан Димитрови – Ярите, зад които прозира Никола Николов – Паскал.

 

Докато криминалисти разплитат тютюневата далавера за стотици милиони на Паскал и неговите доскоро облечени във власт ортаци, Истимарото предизвика истински трус, като успя да превземе контрабандните канали на краля на цигарите и реално да го изхвърли от свръхпечелившия незаконен бизнес.

 

„Устремът на Илиян Истимарото не познава граници – знае се, че босът вече отвори нови нелегални цигарени фабрики в Испания. Отделно от това благодарение на претъпкани с евро сакове направи невъзможното – сложи ръка на схемите на Паскал с Турция, което е гаранция за наистина процъфтяващ бизнес“, коментира униформеният запознат.

Така въпреки показната операция срещу Петя Банкова, баща и син Ярите, бившия главсек на МВР Живко Коцев и самия Никола Николов – Паскал, престъпната цигарена империя има нов крал и това е Истимарото.

 

Официални данни сочат, че да си сложиш главата в торбата с такъв бизнес точно в този момент е повече от добре за хора с престъпна мисъл. Цените на цигарите в Европа гонят космически цени, което прави трафика по-примамлив и доходоносен от търговията с наркотици.

Затова и Истимарото. ще става все по-силен и недосегаем – срещу колосални подкупи за него работи цяла армия от митничари, гранични полицаи, а пипалата му достигат дори до ключови министерства, разкриват запознати.

 

Цялата престъпна пирамида се монетизира нагледно с притежанията на Илиян Истимарото – 3 яхти, няколко хотела, лимузини за десетки милиони, за чийто произход държавата странно не проявява каквото и да било любопитство.

Истимарото например е собственик на уникален ролс-ройс „Кълинан” с рег. № 00007. В български сайт върховният автомобил само на 1000 км., не чисто нов, произведен през юли 2021-ва с бензинов двигател със 707 конски сили, бе пуснат на цена 1 319 000 лева без ДДС, т.е., близо 1,6 млн. лева с платен данък.

Бутиковият SUV на Истимарото е закупен чисто нов, т.е., е още по-скъп.

Според запознати, автомобилите на афериста са купени на името на офшорни дружества, тоест им е приспаднато дори ДДС-то.

 

Освен в показност, Илиян Стефанов инвестира милионите от престъпната далавера с папироси в три хотела в Пловдив. Знае се, че тарикатът, който доскоро държеше нелегални цигарени фабрики в Гърция, Нидерландия и Сърбия, а вече и в Испания, живее в близкото село Марково, известно като Меката на милионерите.

 

Бизнес нюхът на Истимарото личи и по друго – от 2020-а именно сенчестият бизнесмен стои зад социалистическата гордост на козметиката в България – пловдивския завод „Ален мак”. Последно се чу, че след 3 опита за приватизация легендарната фабрика бе купена от офшорка, представлявана от Петър Терзиев – зет на последния комунистически премиер Георги Атанасов. Малко по-късно фирмата фалира.

 

Най-старата козметична българска компания „Ален мак“ е основана през 1892 г. от казанлъшкия търговец на розово масло Антон Папазов. След 9 септември 1944 г. фабриката е национализирана. Дълги години тя е еталон в бранша, а голяма част от продукцията намира реализация в бившия СССР – някои от нас още помнят детския шампоан „Па-па“, крема за бръснене „Каро“ и пастата за зъби „Поморин“. Първият опит за приватизацията на „Ален мак“ АД е от ноември 1996 г.,в края на управлението на Жан Виденов. Сред кандидатите за покупката тогава има французи с български корен. Собствеността на козметичното предприятие минава през куп фирми, докато преди около 2 години реален притежател става цигареният бос Илиян Стефанов – Истимарото, категоричен е запознатият.

 

Неслучайно трите хотела и „Ален мак” са в Пловдив – оттук разбойникът движи всичките си нелегални бизнеси за милиони.

 

Според полицейските данни трафикантът оглавява цялата верига на производство и дистрибуция на цигари менте у нас и зад граница. През пролетта на 2022-ра бе разбита негова цигарена фабрика в Нидерландия, в която бяха открити 150 тона нарязан тютюн.

 

Твърди се, че пловдивчанинът дирижира и нелегални цехове в Испания и Белгия и че е в близки отношения с президентския съветник Пламен Узунов, който му осигурявал чадър.

 

Както стана ясно, пари за удоволствия не се пестят – Илиян Истимарото притежава и яхта за над 1 милиона евро, която стои на док в Истанбул, Турция. Неотдавна си е купил и втора яхта, която ползва в Гърция. Тя е базирана на първия ръкав на Халкидики, на пристанището на 5-звездния хотел „Мираджио”.

 

В началото на 2018 г. британските служби са изпратили сигнал до българските си колеги, в който е посочено името на пловдивчанина. През 2011 г. той веднъж вече е бил разкрит като собственик на таен цех, а 7 години по-късно се е върнал към опасния бизнес. В момента, след като Паскал е отстранен, той е завзел териториите и не възнамерява в скоро време да ги отстъпва.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.