Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Това са фунийките от моето детство”, пише ни Виолета Василева.
ПРОДУКТИ
За фунийките:
3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода за хляб, 1/2 пакет бакпулвер, 1/2 ч.ч. олио, 2 ванилии, около 600-700 г брашно
За крема:
1 литър прясно мляко, 2 жълтъка, 7-8 с.л. брашно, 1 и 1/2 ч.ч. захар, 1 ванилия
Пудра захар, смлени орехови ядки, кокосови стърготини, шоколад
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Омесваме от продуктите за фунийките меко тесто. Разточваме го на тънки кори, които режем на лентички с ширина 2 см. Увиваме ги около метални фунийки, предварително намазнени, за да може лесно да ги отлепим. Печем ги до златисто в загрята фурна на 180 градуса. Изчакваме 2-3 минути и внимателно вадим металните фунийки.
Приготвяме крема, като разбиваме 2-та жълтъка със захарта до побеляване, добавяме брашното и ванилията. Слагаме млякото на котлона, като се сгорещи, го махаме встрани и изсипваме на тънка струйка към сместа, като бъркаме енергично до сгъстяване на крема.
Изчакваме да поизстине и пълним фунийките. Може веднага да ги потопим в смлени орехи или кокосови стърготини, за да не изтече кремът, и овалваме с пудра захар.
Оставяме за час кремът да стегне във фунийките, потапяме в разтопен шоколад и посипваме с орехи, кокосови стърготини, а след това и в пудра захар. Готовите фунийки е хубаво да престоят, за да поемат от крема и да омекнат.
Източник: https:www.24chasa.bg